Диво в Барселоні: містика чи змова?

Диво в Барселоні: містика чи змова?

Укрінформ
Найвеличніший в історії Ліги чемпіонів камбек вразив, надихнув і здивував одночасно. 

«Барселона» зробила неймовірне, відігравши поразку в першому матчі 0:4, і при цьому пропустивши вдома. 6:1 – віднині такий код матиме футбольне диво, що трапилось на стадіоні «Камп Ноу». Вболівальники, журналісти та експерти усю ніч та ранок сперечаються чого в цій фантастичній перемозі більше – майстерності і характеру чи підозрілих помилок арбітра і гравців «Парі Сен-Жермен»?

Версія №1. Футбольне диво

Хлопці, попустіться, «Барселона» суперкоманда, в якій грають геніальні футболісти. Саме вони і зіграли цю неймовірну виставу. Без дурнів і змов. Приблизно такі аргументи прихильників виключно футбольних складових у історичному відіграші каталонців. На їх думку, 6:1 – це дивовижний коктейль з класного футболу «Барси» та не дуже класного футболу «ПСЖ». При цьому господарі не продемонстрували чогось інопланетного. Головний тренер команди Луїс Енріке зумів підвести гравців до цього матчу у чудовій психологічній форм. Він далекоглядно заявив, що влітку йде і цим зняв зайву напругу у гравців, а ті йому віддячили і використали свої шанси на полі.  

Після домашніх 4:0 «ПСЖ» мав усі козирі на руках, але вони не зіграли. Чому? Перша причина, це тактика тренера парижан Унаї Емері. Іспанець хотів пройти «Барсу» красиво, без «автобусів» біля власних воріт і без пресингу в центрі поля. Десь після 75-ї хвилини гра гостей розвалилась і звелась до банального затягування часу. Причина друга, фатальні помилки гравців «ПСЖ». Хто винен, що Кавані і Де Марія втратили чудові нагоди поховати «Барсу», а Трапп і Курзава робили усе аби м’яч залітав у їх ворота.

За «Барселону» говорить і холодна статистика. Скажімо, господарі на чужій половині поля зробили на 184 передачі більше ніж суперник. Перевага "Барси" в ударах 20:8, у володінні м’ячем – 70% на 30%, у вдалих фінтах – 13:2! Люди добрі, і після таких цифр ви все ще будете казати, що «ПСЖ» гідний грати у чвертьфіналі?

Версія №2. Кіно і німці

Прихильники конспірології стверджують: в цій перемозі не все чисто. Жалюгідний футбол «ПСЖ» трапився не просто так, а німецький арбітр Деніс Айтекін тягнув «Барсу» за вуха. Спочатку він призначив дивний пенальті після випадкового зіткнення Неймара і Меньє. Мессі одинадцятиметровий реалізував і рахунок став 3:0. Потім вже за рахунку 3:1 Айтекін не дав пенальті у інші ворота – за фол Маскерано на Ді Марії. Нарешті німецький суддя на 90-й хвилині призначає неіснуючий пенальті за симуляцію Суареса. Неймар робить рахунок 5:1 і далі «Барса» вже дотискає суперника у компенсований час.

Деніс Айтекін

Кулуарні розмови звелись до того, що саме німець і втілив це «кіно» в реальність. Мовляв, кілька потрібних свистків – ось вам й історичний камбек. Зрештою після перемоги Трампа на президентських виборах у США можна повірити у будь-що. Але хто ж режисер дійства на «Камп Ноу»? Чому комусь здалось, що «Барселона» більш потрібна Лізі чемпіонів ніж не менш заможній і впливовий «Парі Сен-Жермен»?

Детальний аналіз футболу «ПСЖ» не показав ніякої гри у піддавки, а про помилки гостей на полі «Камп Ноу» ми вже писали. Щодо 38-річного Айтекіна, то тут експерти дійсно побачили певну упередженість. Втім, її спровокувала швидше магія барселонських імен, ніж якась міфічна змова в УЄФА чи в середовищі спонсорів ЛЧ. В результаті грандіозна перемога «Барселони» хоч і вийшла з присмаком скандалу, однак в її чесності можуть сумніватись лише по-справжньому хворі люди.

А як же кіно? Пропоную «Барселоні» патентувати права на вчорашній матч і продавати історію в Голівуд. А там вже хай продюсери вирішують під яким соусом подати той матч публіці. Чи то як перемогу людського духу, чи то як конспірологічний трилер.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-