Драма не за сценарієм. Чому «Шахтар» програв?

Драма не за сценарієм. Чому «Шахтар» програв?

Укрінформ
Поступившись «Сельті» 0:2 у матчі-відповіді 1/16 фіналу Ліги Європи, донецький клуб припинив виступи в єврокубках 

«Шахтар» залишає єврокубки. Шкода, бо в цілому перед матчем у Харкові «гірники» мали достатньо козирів на руках – перемогу на виїзді, перевагу в досвіді, чудову статистику. Однак, вражаючі цифри в Лізі Європи (9 перемог поспіль, 0 пропущених м’ячів на власному полі) виявились порожніми показниками. Коли справа дійшла до характеру – хлопці Паулу Фонсеки втратили все. В матчі-відповіді команда спочатку змарнувала власні шанси, потім не зуміла дотерпіти на останніх хвилинах, а згодом провалила додатковий час.

Чому так сталося? Перше, що спадає на думку – втрачені моменти. В першому таймі двічі не зміг забити Коваленко, а після перерви не спромоглися на вирішальний удар Фред та Бланко Лещук. В усіх випадках гравцям «Шахтаря» не вистачило впевненості у власних силах, били вони якось занадто розслаблено. Реалізуй момент бодай хтось з них – усі питання в поєдинку зникли б.

Друга причина поразки – помилки біля власних воріт. Будьмо відвертими, якби не Пятов, «Сельта» вела б в рахунку ще в першому таймі. Втім, навіть його класу не вистачило аби без порушення правил зупинити Гвідетті чи парирувати пенальті від Аспаса. Гол у додатковий час від Кабрала то вже  була колективна помилка емоційно розбитих та фізично спустошених «гірників».

Відповідальність за поразку повинен брати на себе і весь тренерський штаб «Шахтаря» на чолі з Фонсекою. Команда поступилась «Сельті» за всіма показниками. Від володінням м’ячем (44,5:55,5) до ударів (15:21) та точних передач. Програли «гірники» і у відсотку єдиноборств. Найслабше «Шахтар» відіграв в опорній зоні, де Малишев, Фред і Коваленко поступились Ернандесу, Вассу і Гвідетті. Розчарували в атаці Марлос і Бланко Лещук.

Прикро, що за гарячими слідами Фонсека всю провину звалив на арбітрів. Мовляв, і пенальті ніякого не було (Гвідетті дійсно завалився ще до зіткнення з Пятовим, але і наш голкіпер грав небезпечно), і гол Бланко Лещука відмінили помилково – офсайду не було. Так, обидва моменти були спірними, але хто заважав забивати Коваленку чи Фреду? Або хто винен Ракицькому, який не встиг за Гвідетті в моменті з пенальті?

Головний висновок з поразки – або ж ти забираєш своє, або у тебе віднімуть все. З «Шахтарем» так і вийшло – розтринькавши моменти, команда втратила усю перевагу і вилетіла. Єдиний позитив для Фонсеки – тепер у нього буде достатньо часу аби підготуватись до Ліги чемпіонів. Хоча не факт, що він зможе зберегти цю дійсно сильну команду до наступного сезону.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-