Кубок Федерації: З німкенями можна грати

Кубок Федерації: З німкенями можна грати

Укрінформ
У них - Кербер, у нас – Світоліна.

Жеребкування в Лондоні вирішило, що українським тенісисткам у Кубку Федерації (Fed Cup) належить грати зі збірною Німеччини. Чи прохідна для нас ця титулована команда? Оцінюючи і нинішні спортивні чинники, та й в якійсь мірі історію зустрічей (а вірніше - єдиного матчу 2004 року), можна сказати - цілком.

Без Кербер шансів не було

Почнемо із зовсім ще свіжої гри дворазових володарів Кубка Федерації з американками на Гаваях в 1/4 фіналу Світової групи. Після неї напрошується висновок: без потужного лідера збірної Німеччини, 2-ї ракетки світу Ангелік Кербер цій команді грати важкувато. Кербер вирішила зробити ставку на турніри в Досі та Дубаї і не захотіла їхати на інший кінець планети. У американок не було лідера світового рейтингу Серена Вільямс, яка, між тим, у лютому ніде не грає.

Німкені виставили цього разу Андреа Петкович, Юлію Гергес, Лауру Зігемунд та Карину Віттгефт. І програли - 0:4. Спочатку Петкович поступилася Ріске - 6:7, 2:6. Другу зустріч перервали через дощ, але по ходу гри Гергес впала і не змогла наступного дня вийти на поєдинок проти Коко Вандевеге через травму коліна. Петкович у третьому матчі програла Вандевеге - 6:3, 4:6, 0:6. А у парній зустрічі Зігемунд і Віттгефт відмовилися від боротьби, поступаючись у першому сеті 1:4. Ось таким маловтішним для наших майбутніх суперниць видався матч.

Ангелік Кербер

Україна впевнено здолала Австралію

Українські тенісистки своїх постійних конкуренток у 21-му столітті - австралійок в поєдинку за вихід до плей-офф Світової групи обіграли досить впевнено. Загальний рахунок 3:1. З проблемних моментів можна відзначити два. Це, природно, програш у парній комбінації Надії Кіченок і Ольги Савчук дуету Ешлі Барті/Кейсі Деллаква - 2:6, 6:2, 8:10. Втім, і в цій четвертій дуелі, яка вже нічого не вирішувала, наша команда була за крок від "сухої" перемоги.

Дещо несподіваним було також повне домінування на корті на початку матчу 156-ї "ракетки" світу Барті з 13-ю на планеті Еліною Світоліною. Зрештою, харків'янка підтвердила свій клас - 4:6, 6:1, 6:2, залишивши лише деякий присмак нестабільності від своєї гри. "Для мене важливо було знайти себе саме в той момент, коли нічого не виходило. У фізиці зрозуміло, я краща", - сказала українка після зустрічі.

За крок до сенсації

Варто також нагадати, що до плей-офф Світової групи наші вже виходили 2011 року, здолавши ту ж Австралію - 3:2. Той вихід до 1/4 фіналу турніру є найбільшим досягненням України в Кубку Федерації. Та й в тому чвертьфіналі "синьо-жовті" були близькими до перемоги, хоча й поступилися у підсумку 2:3. В італійському місті Бьєлла Леся Цуренко перемогла і Франческу Скьявоне, і Сару Еррані. Могли ми перемогти й у вирішальній парній зустрічі, проте господарки корту виявилися витривалішими.

Старі рахунки

Але повернемося до нашого суперництва з Німеччиною. Тоді, 10-11 липня 2004 року, Україна вперше у своїй історії приймала матч Кубка Федерації. Зустріч плей-офф за право грати у 2-й Світовій групі пройшов на нещодавно відкритих грунтових кортах іллічівського "Еліт Теніс Клаб". Як виявилося згодом, вибір грунтового покриття корту виявився не ідеальним і позначився на рузультаті. Наші тодішні лідери Тетяна Перебийніс, Юлія Бейгельзімер і Юліана Федак, а також зовсім юна Ольга Савчук тяжіли більше до швидкого харду. Такі корти були в Донецьку...

По ходу зустрічі українські тенісистки вели 2:1. Все вирішив парний поєдинок, який німкені Ясмін Вюр/Барбара Ріттнер у трьох сетах вирвали перемогу у Перебийніс і Федак. Поразка була особливо образливою тому, що успіх наші дівчата могли святкувати у кожній з п'яти зустрічей. Чим дуже здивували капітана німецької збірної Клауса Еберхарда, який зазначив, що, по суті, результат всього матчу вирішили 1-2 м'ячі, і його команді дуже пощастило.

 Крок до еліти

Дуже будемо сподіватися, що через 13 років пощастить вже збірній України. Наші тенісистки минулого року стрімко увірвалися в топ-16 кращих команд світу. Спочатку виграли зональні змагалися у 1-й групі Євро-Африканської зони, здолавши по черзі непрості збірні Португалії, Швеції та Ізраїлю. Потім у плей-офф 2-ї Світової групи пройшли ще одного міцного суперника - Аргентину. Зовсім свіжа перемога над австралійками стала вже п'ятою поспіль у цьому "відбірковому циклі".

Еліна Світоліна

 

Звісно, багато що залежатиме від присутності Кербер у складі німецької жіночої тенісної "бундес-машини". Але і з Ангелік нашим можна боротися: останні успішні проти неї матчі Світоліної і Цуренко це довели. Звертає також увагу те, що у німкень немає по-справжньому сильної парної комбінації. Якщо оцінювати шанси за допомогою рейтингу WTA, то тут найвищі позиції в командах такі: Світоліна - 13-е місце, Цуренко - 54-е, Катерина Бондаренко - 80-е; Кербер - 2-е, Лаура Зігемунд - 41-е, Петкович - 51-е, Гергес - 57-е.

Є, правда, ще один невиграшний для нас фактор. Зустріч відбудеться 22-23 квітня на полі суперниць. А в Німеччині за своїх вболівати вміють. Але ж жіночий теніс - це вам не чоловічий футбол, де німці у чемпіонах світу ходять.

Юрій Щербак, В'ячеслав Куркач, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-