Шахи: Чи зробить Ельянов крок уперед?

Шахи: Чи зробить Ельянов крок уперед?

Укрінформ
2017 шаховий рік фактично починається з традиційного фестивалю у голландському місті Вейк-ан-Зеє. Він називається Tata Steel Chess і  проходить тут уже 79-й раз. У основному турнірі фестивалю компанія підібралася більш, ніж солідна.

Уперше після матчу за звання чемпіона світу, ми побачимо норвежця Магнуса Карлсена (2840) та росіянина Сергія Карякіна (2785). Щоправда, вони грали в чемпіонатах світу зі швидких шахів та бліцу, але це дещо інше.

Серед інших учасників слід відзначити героя минулого року американця Веслі Со  (2808), який став переможцем Grand ChessTour, вірменського лідера Левона Ароняна (2785) та голландця Аніша Гірі (2773). 

Непоганий і пелотон змагання: до нього можна прилічити росіян Яна Непомнящего (2767) та Дмитра Андрейкіна (2736), Пенталу Харікрішну з Індії (2766) , українця Павла Ельянова (2755) та  поляка Радослава Войташека (2750).

І, нарешті, ті, хто може піднести сюрпризи. Це - китаєць Вей І (2706), угорець Ріхард Раппорт (2702), голландець Люк Ван Велі (2695) та Башкаран Адхібан (Індія, 2653).

Отож, поміркуємо про шанси учасників. У будь-якому турнірі за участю чемпіона світу саме Карлсен є очевидним і незаперечним фаворитом. Думається, він скучив за перемогами. Адже в 12-ти основних партіях матчу він виграв лише одного разу, не без долі щастя. Було видно, що це дратувало його. 

Тепер в нього буде нагода порадувати своїх прихильників численними перемогами, адже склад Вейка є дуже нерівним. А Магнус є великим фахівцем вирубати "хвіст". З іншого боку, багато гросмейстерів на прикладі минулого матчу можуть відчути, що з Карлсеном можна боротися. 

До речі, результат "+3", тобто 8 очок з 13-ти означатиме, що чемпіон світу втратить кілька пунктів рейтингу. 

У всіх чотирьох турнірах останнього півріччя Со перемагав або ділив перемогу (на острові Мен з Ельяновим). З тридцяти семи партій Веслі переміг у 22-х та зробив 15 нічиїх. Отож, його можна розглядати, як основного конкурента Магнуса.

Карякін у матчі на першість світу переконливо довів, що є вельми сильним гравцем. Особливо сильним москвич є у захисті. Слід сказати, що після матчу він працював в основному язиком, знімаючи вершки зі своєї популярності на численних зустрічах, відкриваючи футбольні та хокейні двобої.  Все ж таки, його пробивна сила не настільки висока (відносно його якостей оборонця), тому навряд чи росіянин всерйоз претендуватиме на перемогу в турнірі. Щоправда, можливо, у Сергія лишилося багато дебютних заготовок під Карлсена, які можуть рикошетом ударити інших учасників.

Важко сказати, що чекати від Ароняна, який останнім часом трохи пішов у тінь, хоча лишається на вершині світових шахів. Гірі, якому було надано багато авансів, але який, як не дивно, не виграв ще жодного елітного турніру, може, схоче перервати цю сумну традицію саме на своїй новій батьківщині.

Серед тих, хто за великої удачі може поборотися за перемогу в турнірі, відзначимо Непомнящего та Ельянова. Ян є дуже яскравим і сильним шахістом, потенціал якого досить високий. Коли йому вдасться його реалізувати і чи вдасться взагалі, покаже майбутнє.

Щодо нашого Павла Ельянова, то ми, як завжди, покладаємо на нього великі надії. Пару разів у своїй кар'єрі він піднімався досить високо, а потім  трохи відступав. І ось третій підйом Павла. Два останні турніри він провів переможно.  Про тріумф на острові Мен, де Павло обігнав трьох американських олімпійських чемпіонів, ми вже згадували. А ще він став переможцем у Кубку європейських команд у складі "Алколоїда". 

Ельянов серйозно працював і, зрозуміло, що Вейк-ан-Зеє стане для нього важливим етапом. Минулого року харків'янину дещо заважали психологічні проблеми. Наприклад, він ніяк не міг пристосуватися до двобоїв з американцем Фабіано Каруаною. Тричі Павло діставав хорошу позицію, але зрештою поступався. Проте, уже на острові Мен він подолав комплекс Каруани і зробив таку необхідну (за турнірною ситуацією) нічию. 

Словом, вельми цікаво, чи зможе українець продовжити просування до чільної десятки світових шахів? Українські уболівальники щиро зичать Павлу успіху.

Цікаво буде подивитися на виступ Вей І. Китайцю теж передбачали чудове майбутнє, та час іде, а особливого прогресу не видно. Хоча часом буває, що кроки уперед ідуть хвилями. Можна сказати, що такі творчі шахісти, як Андрейкін, Раппорт і Ван Велі, здатні на вельми змістовну гру, навіть, якщо їхні результати стануть і не найкращими. Утім, Дмитро здатен посісти місце у верхній частині таблиці.

Словом, починаючи з 14 січня, на нас очікують понад два тижні цікавої боротьби. Додамо, що два тури відбудуться на виїзді. 5-й - у Роттердамі, а десятий - у Гарлемі. Вихідні дні 18, 23 та 26 січня. Контроль часу 100 хвилин на 40 ходів, потім 50 хвилин - на 20 ходів та 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на хід, починаючи з першого.   

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-