Новий президент УЄФА підтримає східноєвропейський футбол

Новий президент УЄФА підтримає східноєвропейський футбол

Укрінформ
У середу, 14 вересня, за підсумками позачергового Конгресу в Афінах (Греція) було обрано нового президента Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА). Ним став словенець Александер Чеферін.

Портрет нового керівника європейського футболу в бліц-інтерв'ю кореспондентам Укрінформу описав головний редактор журналу "Футбол", член виконкому ФФУ Артем Франков.

"Александер Чеферін народився 13 жовтня 1967 року у столиці Словенії, отримав прекрасну освіту в області юриспруденції в Люблінському університеті. В цілому можна сміливо сказати, що він з юридичної та футбольної сім'ї. Питаннями права Чеферіни займаються протягом майже сотні років. Александер, продовжуючи справу свого батька Петро, починав з кримінального права, працював над спорами господарюючих суб'єктів, а потім вибрав захист прав людини", - розповів Франков.

З футболом, за його словами, Чеферін пов'язаний з 2000-х років. (До речі, його брат Дарко - відомий словенський футбольний арбітр). Александер почав зі спонсорської та правової допомоги міні-футбольному клубу "Літія". У 2005 році Чеферін став співпрацювати з правлінням цього колективу. З 2005 року Александер твходив до складу виконкому аматорської команди "Любляна Лойєрз", у 2006 році увійшов до керівництва ФК "Олімпія" (Любляна), був його членом правління. У 2011-му очолив Футбольний союз Словенії і був переобраний на новий чотирирічний термін у 2015-му.

В УЄФА - з 2011 року. Обіймав посади другого і третього віце-голови юридичного комітету. У червні 2016- го Чеферін прийняв рішення балотуватися на пост президента УЄФА.

За словами Франкова, Александер Чеферін добре знайомий з проблемами "маленьких" футбольних країн, які, до речі, сьогодні голосували за нього на виборах, а також і держав Східної Європи, і України, зокрема.

"Ми, природно, будемо співпрацювати з будь-яким президентом УЄФА, який був обраний демократичним шляхом. Я впевнений, що словенець Чеферін прекрасно знає проблеми східноєвропейських країн, пов'язані в основному з відсутністю коштів, і буде намагатися їх усунути", - зазначив Артем Франков.

Додамо, що позачергові вибори глави континентального футболу проводилися у зв'язку з відстороненням Мішеля Платіні від будь-якої діяльності, пов'язаної з футболом. Як відомо, він був звинувачений в отриманні незаконної винагороди від колишнього глави Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Йозефа Блаттера.

У голосуванні взяли участь 55 членів УЄФА. Чеферін отримав 42 голоси, інший кандидат - голландець Міхаель ван Прааг - 13. Новий керівник УЄФА обраний на 2,5 року, до наступного чергового конгресу організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-