Трансферне літо-2016: Динамо «витратило» 0 євро

Трансферне літо-2016: Динамо «витратило» 0 євро

Аналітика
Укрінформ
Англійське марнотратство проти української економії – ось чим запам’ятається  літнє трансферне вікно у футболі

В той час, як клуби англійської прем’єр-ліги (АПЛ) жирували на гроші від астрономічного контракту з телебаченням, наші команди шукали вільних агентів і обережно поводились з кожною гривнею.

Україна: в олігархів грошей на футбол немає, вчимося заробляти

Згідно з даними авторитетного сайту transfermarkt.de, цього трансферного літа українські клуби не витратили жодного євро на придбання нових футболістів. Новачків запрошували переважно як вільних агентів. А наші лідери «Динамо» та «Шахтар» підсилювались ще й за рахунок того, що повертали власних вихованців з численних оренд. Отакі от часи настали в українській Прем’єр-лізі. Фаворити економлять, решта - виживають. І пророцтво Романа Зозулі про те, що «Шахтар» з «Динамо» чекає доля здешевленого в багато разів «Дніпра», не таке вже й перебільшення.

Судячи з того, як вело себе на трансферному ринку «Динамо», то кияни дійсно йдуть шляхом «Дніпра». Єдиний наш представник в Лізі чемпіонів максимально скоротив зарплатну відомість. Кияни продали в «Байєр» Драговича (18 млн евро ) і Петровича в «Спортінг» (2 млн евро), та віддали в оренду Кравця, Мбокані, Бельханда і Теодорчика. Натомість взяли двох сумнівних новачків – Громова з «Ворскли» та нападника «Шахтаря» Гладкого, чия кар’єра давно йде донизу. На цьому тлі єдина світла пляма – це те, що залишився Ярмоленко. Хоча, зважаючи на його стан, настрій і мотивацію, Андрій навряд чи самотужки виведе «Динамо» в плей-офф ЛЧ. Тут аби гучного провалу не сталось.

Жорсткий режим економії увімкнули і в «Шахтарі». Вочевидь, бюджет на трансфери цілком пішов на запрошення нового тренера Паулу Фонсеки. Як наслідок команда влітку посилилась тим, що зберегла усіх лідерів та безкоштовно повернула форварда Селезньова. Щодо інших наших команд, то нагадаємо ще раз – «Дніпро» пустив на вільні хліби усіх кого міг. Від Федецького («Дармштадт») і Зозулі («Бетіс») до Безуса, який опинився в Бельгії. Єдині, хто влітку намагався торгувати, були «Карпати». В результаті львів’яни «наколядували» 700 тисяч євро, продавши власних вихованців Пластуна і Гуцуляка в Болгарію та Іспанію, відповідно.

Наші за кордоном: оренда як пошук себе

Ще один важливий підсумок трансферного вікна для нас – переїзд Євгена Коноплянки з «Севільї» до «Шальке». Перехід став цілковитою несподіванкою. Здавалось, після зміни тренерів у Коноплянки буде більше шансів закріпитися в основі іспанського клубу. Але раптом за тиждень усе змінилось і українець опинився в німецькому чемпіонаті. Чому? Як з’ясувалось боси «Севільї» були невдоволені високою зарплатою Євгена та його віддачею на полі. Натомість, в «Шальке» за рік оренди у Коноплянки є усі можливості проявити себе – амбітний клуб, сильний чемпіонат, відсутність конкуренції, статус лідера.

Окрім вже згаданих українських легіонерів Федецького та Зозулі, цікавим має бути сезон у Артема Кравця, якого «Динамо» віддало в оренду в іспанську «Гранаду». Слідкуватимемо в цьому сезоні ще й за головним талантом українського футболу Олександром Зінченком. Російська «Уфа» спочатку продала вихованця «Шахтаря» до «Манчестер Сіті», а ті «позичили» українця в річну оренду голландському чемпіону – ПСВ. Для того аби отримати європейський досвід, призвичаїтись до ритму великого клубу (ПСВ гратиме в ЛЧ) та зробити собі ім’я – цей варіант ідеальний. 

Англія: божевільні переплати і нові рекорди

Англія перевершила власне трансферне досягнення минулого року. Цього літа клуби АПЛ витратили на купівлю гравців вже 1 мільярд 380 мільйонів євро. Сума від якої перехоплює подих. Особливо, якщо згадати про нуль євро, витрачених українськими клубами на придбання новачків. Слідом за Англією йдуть клуби Італії (699 млн євро) та Німеччини (538 млн євро), але ці ліги навіть удвох не можуть конкурувати з АПЛ.

Суми окремих контрактів відверто шокували. Скажімо, 105 млн, які заплатив за французького півзахисника Поля Погба «Манчестер Юнайтед». Мало того, що це новий трансферний рекорд (абсолютно невиправданий), то ще й гроші заплачені за гравця, який чотири роки тому виявився непотрібним «МЮ». Отримавши таку купу грошей за Погба, «Ювентус» взяв і виклав 90 млн за нападника Гонсало Ігуаїна. Талановитого, але вкрай нестабільного гравця у якого проблеми з психікою та зайвою вагою.

Є питання і до інших великих трансферів АПЛ. Так, «Ман Сіті» заплатив літом за новачків фантастичні 213 млн, хоча серед них і близько немає зірок.  Не відстали «Челсі» (141 млн) та «Арсенал» (113 млн). В середньому вони переплачували на 80% від ринкової ціни гравця. Новий тренер «Челсі» Антоніо Конте назвав цьогорічний футбольний ринок «божевільним», де агенти намагались продати англійським клубам цілком посередніх гравців в районі 50 млн євро.

З іншого боку, а що ми хочемо від клубів АПЛ. Уклавши новий телевізійний контракт на понад 5 млрд євро вони буквально змушені витрачати. Завдяки ТБ бюджет клуба-середняка АПЛ тепер сягнув 300 млн євро і щоб втриматись в лізі менеджмент повинен постійно посилювати склад. Той випадок, коли проблемою є саме наявність великих грошей і вміння з розумом їх витрачати. Втім, нам би їх проблеми.

Святослав Василик

                                              

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-