Підсумки першого туру Євро-2016: Куди поділись аутсайдери?

Підсумки першого туру Євро-2016: Куди поділись аутсайдери?

Укрінформ
Сенсації й розчарування туру, герої, курйози та найкрасивіші голи

Груповий етап 15-го чемпіонату Європи в розпалі, й вже можемо зробити перші висновки: були видовищні матчі, маємо перших героїв і перші несподіванки.

СЕНСАЦІЇ ТУРУ

Матчі, на яких букмекери втратили гроші, були зіграні лише на 5-й день чемпіонату. В першому з них збірна Угорщини впевнено обіграла австрійців, а саме такий розвиток подій спеціалісти вважали найменш вірогідним (ставки приймались приблизно 5,7 до 1 на перемогу угорців і 1,7 на те, що австрійці будуть сильнішими). Однак маємо 2:0 на користь наших західних сусідів, на їх футбольну вулицю завітало перше справжнє свято за багато-багато років (якщо не рахувати сам вихід на Євро).

Не менш несподівано завершився матч Португалія – Ісландія, де дебютанти чемпіонату відібрали очки у Роналду і компанії. Хоч такий результат мало хто передбачав, однак він справедливий: португальці поплатились за своє марнотратство (27 ударів по воротам суперника), в той час як ісландці раціонально використовували свої шанси (4 удари по воротам, всі в площину). 

РОЗЧАРУВАННЯ ТУРУ

Це, звісно ж, бельгійці. Збірна, майже вся основа якої грає в топ-клубах Європи, мала б цікавіше виглядати на фоні італійців, яких у фаворити турніру майже ніхто не записував. Однак вийшло навпаки: «скуадра адзура» видала свій чи не найяскравіший матч у цьому році, а молодь Яна Кулеманса, якщо не рахувати кілька блискучих контратак, виглядала розгублено.

ГЕРОЙ ТУРУ 

Найкращим гравцем першої третини групового турніру був Дімітрі Пає, його вклад у перемогу своєї команди важко переоцінити: людина і пас гольовий віддала, і забила вирішальний гол у надскладному протистоянні з румунами. 

АНТИГЕРОЙ ТУРУ

Що тут скажеш – підвів своїх колег по команді київський динамівець Александар Драгович, грубо порушивши правила під час атаки біля воріт суперника. Як результат – друга жовта картка, а в угорців, що на той момент мінімально перемагали, на одного гравця більше. Як виявилось, це був вирішальний момент гри.

НАЙКРАСИВІШІ ГОЛИ ТУРУ

Нам пощастило, бо справді є з чого вибирати. Згадаймо хоча б удар з льоту в дотик Гулагана після чудової подачі з флангу у матч Ірландія - Швеція:

Напевне вся Європа згадала про Андреа Пірло в той момент, коли Бонуччі віддавав гольовий пас на Джекерріні у матчі Італія – Бельгія. Не в останню чергу завдяки таким передачам Італія перемогла на чемпіонаті світу.

КУРЙОЗ ТУРУ

Робота бокового судді стає небезпечною. Підтвердження цьому ми бачили в матчі Іспанія – Чехія, згадайте як Мората в підкаті збив помічника головного арбітра.

ЦІКАВА СТАТИСТИКА ТУРУ

Результативність цього Євро поки що низька: в 12 матчах було забито 22 голи, тобто 1,8 за матч. Середня результативність минулого чемпіонату була на рівні 2,45 голів за матч. 

При цьому жодної «нулівки» зіграно не було. Як не було й розгромів, всі команди грали гідно, визнані фаворити, якщо й долали суперників, то не без проблем. 

Найбільш «активними» командами першого туру були португальці та іспанці: перші завдали аж 27 ударів за матч по воротах суперника (це найбільший показник у першому турі), а «Фурія роха», традиційно, зробила за матч найбільшу кількість передач – аж 694 передачі, 91% з яких були точними.

За перший тур групового турніру матчі Євро на стадіоні подивились 561 тисяча 104 глядачі. Середня відвідуваність - приблизно 46 тисяч 700 глядачів за матч. Відвідуваність минулого Євро – в середньому 46 тисяч 480 глядачів за матч.

Євген Коровай

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-