Павло Ельянов битиметься у Країні вікінгів

Павло Ельянов битиметься у Країні вікінгів

Укрінформ
Шаховий супертурнір розпочинається у вівторок, 19 квітня, у норвезькому Ставангері. 10 провідних гросмейстерів гратимуть кожен із кожним.

Якщо минулого року ці змагання були частиною серії Grand Chess Tour, то цього разу Ставангер - самостійний турнір. Утім, склад його просто захмарний, а середній рейтинг становить 2770. Колись про такий рівень і помріяти було неможливо.

Отож, на старт вийдуть: чемпіон світу Магнус Карлсен (Норвегія, рейтинг - 2851), росіянин Володимир Крамник (2801), Аніш Гірі (Голландія, 2790), француз Максим Вашьє-Лаграв (2788), Левон Аронян (Вірменія, 2784), Павло Ельянов (Україна, 2765), Пентала Харікрішна (2763), китаєць Лі Чао (2755), болгарин Веселін Топалов (2754) та переможець відбіркового турніру, який пройшов наприкінці березня, швед Нільс Гранделіус (2665). 

Склад турніра міг бути ще сильнішим, та від участі відмовився новоспечений претендент на шахову корону Сергій Карякін (2779), який останнім часом представляє Росію. Він підписав контракт з організаторами, але після того, як став переможцем турніру претендентів  і здобув право на матч із Карлсеном, несподівано передумав. Авторитетний  англійський організатор, журналіст та шаховий майстер Малкольн Пейн назвав його боягузом і висловив своє негативне ставлення до його вчинку. Що ж, уяви про порядність та чесне слово справжнього англійського джентльмена з одного боку та ярого прихильника анексії Криму з іншого насправді не можуть бути однаковими… Карякіна замінив Лі Чао, який є 15-м шахістом світу.

 Контроль часу на цих змаганнях - 100 хвилин на 40 ходів, потім 50 - на 20, а насамкінець додається 15 хвилин до кінця партії. Утім, за кожний зроблений хід, починаючи із шістдесят першого, шахіст одержує додаткові 30 секунд. 

На турнірі буде два вихідних - 23 та 26 квітня. У разі розподілу перших місць пройде тай-брейк. Діють і так званні "софійські правила", які не дозволяють пропонувати нічию, а радше грати до голих королів… 

Як стало модним на змаганнях останніх років, спеціального жеребкування не проводилося. Натомість суперники грали бліц-турнір, а номери в основному змаганні одержували згідно зайнятим місцям. Переможець першим обирав собі номер, срібний призер другим і так далі. Підсумки бліцу такі: 1. Карлсен - 7,5 очка з 9-ти, 2. Гірі - 6,5, 3-4. Вашьє-Лаграв і Крамник - по 6, 5. Аронян - 4,5, 6. Харікрішна - 4, 7. Топалов - 3, 8-10. Гранделіус, Лі Чао та Ельянов - по 2,5.

Для Ельянова така форма жеребкування не є дуже прийнятною, бо він краще грає саме у класичні шахи, а не бліц. Тому сподіватимемося, що в основному турнірі він покаже набагато кращий результат. 

На одному диханні провів бліц Карлсен. Магнус набрав 7,5 очка з 8-ми, а програв єдину партію в останньому турі, яка вже нічого не вирішувала. Причому поступився він Гірі, який, нагадаємо, на нещодавньому турнірі претендентів не здобув жодної перемоги. Норвежець досі не вигравав жодного Ставангера, і, думається, ця неприємна для нього традиція може бути порушена. Тим більше, він заявляв сам і підтвердив вчорашнім бліцом, що перебуває у відмінній формі. "Тепер я відчуваю, що граю насправді добре", - констатував господар змагань.

Головну конкуренцію чемпіону можуть скласти Крамник, Гірі та Аронян. Можливо, що до боротьби грандів підключиться і харків’янин Ельянов. 

Отож, жеребкування дало такі результати: 1. Гірі, 2. Вашьє-Лаграв, 3. Крамник, 4. Аронян, 5. Карлсен, 6. Харікрішна, 7. Топалов, 8. Гранделіус, 9. Лі Чао, 10.Ельянов.

У першому раунді зустрічаються: Карлсен - Харікрішна, Гірі - Ельянов, Вашьє-Лаграв - Лі Чао, Крамник - Гранделіус и Аронян - Топалов.

Зазначимо, що розподіл номерів виявився не дуже вдалим для Ельянова. З усіма найсильнішими суперниками він гратиме чорними. Зокрема, у першому раунді - з Гірі, а в останньому - з Карлсеном. Та сподіватимемося, що чорними Павло має надійні дебютні схеми, і він добре триматиме оборону. Вдалої гри у Країні вікінгів, гросмейстере Ельянов!

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-