На шаховому турнірі у Ставангері Аронян розгромив двох чемпіонів світу

На шаховому турнірі у Ставангері Аронян розгромив двох чемпіонів світу

Укрінформ
На одному із найсильніших шахових турнірів планети у норвезькому Ставангері гросмейстери пройшли дві третини шляху.  Вони зіграли шість турів із дев'яти. Головною сенсацією поки що є безбарвний виступ чемпіона світу норвежця Магнуса Карлсена. 

У шести раундах чемпіон не виграв жодної партії, натомість чорними зазнав нищівної поразки від вірменського гросмейстера Левона Ароняна. Але найбільше засмутила Магнуса його нічия проти Аніша Гірі з Голландії. "Аніш завжди грає проти мене невдало, але мені ніколи не вдається його покарати.  Мене вже це дратує"… І блиснув філологічним порівнянням своєї гри: "Сьогодні це була повна дупа"!  

Лідирують же після шести турів Аронян та американець Хікару Накамура по 4 очки. Безумовно, з творчої точки зору найяскравіше враження лишає саме Левон. Окрім блискучої партії з Карлсеном, він видав шедевр білими проти екс-чемпіона світу росіянина Володимира Крамника. У поліпшеному захисті Тарраша вірменський шахіст вже з дебюту захопив ініціативу, а після помилки росіянина розтрощив його позицію. 

Останнім часом Крамник, який живе у Парижі,  іде шляхом Сергія Карякіна - демонструє свою прихильність до російської влади. Тому перемогу Ароняна можна вважати своєрідним привітанням із Днем Росії…  

Ще один фаворит Веслі Со із США теж поки що не здобув жодної перемоги, хоча був близький до неї в партії проти Карякіна (чорні). Але нарвався на так звану "скажену туру", після чого нічиї було неможливо уникнути. 

Зовсім погано стартував найстаріший учасник турніру - Віші Ананд (Індія). Проте, у шостому турі він зіграв як колишній Ананд, чорними крок за кроком Віші переграв американця Фабіо Каруану. 

Після 6-ти турів становище учасників таке: Аронян та Накамура - по 4 очки, Гірі, Карякін, Крамник та Со - по 3, Ананд, Максим Вашьє-Лаграв (Франція), Карлсен та Каруана - по 2,5.

Сьогодні, 13 червня, на турнірі - вихідний. До кінця лишилися три тури.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-