Дилема Реброва: піти чи залишитись?

Дилема Реброва: піти чи залишитись?

Аналітика
Укрінформ
Головний тренер і президент «Динамо» повинні невдовзі вирішити, що буде з командою. 

Ігор Суркіс та Сергій Ребров домовились, що майбутнє головного тренера «Динамо» стане відоме до 30 травня. Саме 30 травня закінчується чинний контракт Реброва з клубом. Отже, поновлювати його чи ні?

Нагадаємо, що з огляду на перемоги і трофеї тренерська робота Реброва в «Динамо» була успішною. За три роки він двічі робив киян чемпіонами УПЛ, двічі вигравав Кубок України та вперше з часів Лобановського вивів «Динамо» в плей-офф Ліги чемпіонів. І все це на тлі продажу кращих легіонерів, різкого омолодження складу та неоголошеного скорочення клубного бюджету.

Аргументи  прихильників Реброва відомі. Насамперед це вже згадувані трофеї. По-друге, ніхто краще за Реброва не знає цю команду. Саме нинішній тренер розпочав кадрову та тактичну перебудову. Будь-який новий керманич втратить чимало часу на знайомство з гравцями, на очікувані експерименти та емоційну адаптацію.

Ігор Суркіс каже, що його головна вимога стосовно нового контракту з Ребровим – це гарантія нових перемог і трофеїв. Але за нинішніх обставин і неймовірно потужного «Шахтаря» цих гарантій ніхто не дасть. Навіть, Гвардіола чи Моурінью. Аби на рівних конкурувати з «Шахтарем» потрібен збіг багатьох чинників – посилення складу, нова мотивація, вдала ігрова модель. А це гроші, величезна праця і спортивна вдача.

У численної армії критиків Реброва своя правда. У них купа претензій до тренера: примітивна гра в атаці, незрозумілі кадрові рішення (відмова від Теодорчика і ставка на Гладкого, оренда в Китай Мораеса), конфлікти з лідерами (Хачеріді), слабка гра легіонерів (Гонсалеса, Антунеша, Кадара), жодного поступу у грі молодих динамівців.

Останній фактор засмучує усіх. Здавалось, коли тобі довіряє тренер і дає шанс, потрібно вмирати на полі. Натомість нічого подібного не сталося. Рудько, Бесєдін, Шепелєв, Циганков ніби і грають більш-менш стабільно, але від них чекали більшого. Яремчук, Буяльський, Мякушко, Бурда, Корзун регресують. Зникли з ротації Оріховський, Очігава, Чумак, Андрієвський, Тимчик, Михайличенко. Макаренко взагалі відмовився продовжити контракт. Список вражаючий.

За подібних обставин Суркіс та Ребров повинні визначитись з пріоритетами. Якщо тренеру і далі цікава робота в «Динамо», а президент готовий змиритися з тимчасовим відступом і надасть Реброву карт-бланш для побудови нової команди, то їх союз потрібно зберегти. В усякому разі сьогодні ніхто краще за них не розуміє глибину кризи «Динамо» і не володіє повною інформацією.

Однак, головна проблема тандему Суркіс – Ребров у тім, що невідомо чи має тренер ідеї та план з подолання кризи. Бажання залишитись в «Динамо» - то одне, а змусити власну талановиту молодь працювати і думати на полі - то вже зовсім інше. Без прогресу Рудька, Бесєдіна, Циганкова, Яремчука та інших нового сильного «Динамо» не буде. А готових зірок вже не купиш. Часи вже не ті. Навпаки, клуб як ніколи близький до продажу Ярмоленка і Хачеріді.

Вочевидь, останній тиждень стане одним з найважчих в кар’єрі Реброва-тренера. Сергію Станіславовичу потрібно прийняти фактично ключове для себе рішення – вкотре спробувати щось «зліпити» з того матеріалу, що під рукою, або ж прийняти новий виклик і поїхати закордон. При цьому важливо розуміти – другий варіант не стане катастрофою для «Динамо». Футбол така річ, що не можливо врахувати всі нюанси. І хтозна, можливо у нового тренера (Хацкевич, Михайленко) вже є свій рецепт як повернути «Динамо» гру і перемоги.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-