Золотий дубль «Шахтаря»

Золотий дубль «Шахтаря»

Укрінформ
Вшосте в історії донецький клуб одночасно перемагає в чемпіонаті і здобуває Кубок. 

Донецький «Шахтар» обіграв у фіналі Кубка України київське «Динамо» 1:0, довівши своє домінування у вітчизняному футболі. Гол Марлоса на 80-й хвилині не лише приніс перемогу «гірникам», він забезпечив команді Паулу Фонсеки золотий дубль в сезоні.

Чи мало взагалі «Динамо» шанси у фінальному матчі у Харкові? Гра засвідчила, що шанс був, особливо після незабитого Марлосом пенальті і відносно рівного протистояння у другому таймі. Втім, логіка футболу виявилась невблаганною - сильніший все одно взяв своє.

Згадуючи сам матч, відзначимо, «Шахтар» ні на секунду не втрачав контроль над ситуацією. Скажімо, в першому таймі команда Фонсеки спокійно пережила невдачу з пенальті і методично тиснула на ворота Коваля. «Гірники» класно комбінували, швидше приймали рішення. Потенційно їх гол був лише питанням часу. Натомість, кияни відбивалися і чекали дива від Ярмоленка. Наприкінці тайму Андрій мав шалену нагоду, але не влучив у ворота.

Після перерви команди додали швидкості і гра стала цікавішою. «Шахтар» змістив акценти атаки на фланги. Насамперед, на лівий, де гостро грав один з найкращих гравців сезону Ісмаїлі. А от динамівці почали більше бити – у Пятова роботи стало більше.

Приблизно з 60-ї хвилини «Динамо» навіть вирівняло гру. Десь «Шахтар» зачаївся, а десь і самі кияни намацали взаєморозуміння між собою на чужій половині поля. Сплески емоцій також грали на користь киян – таким чином вони збивали ритм позиційних атак суперника. Усе ніби йшло до додаткового часу, як на горе киян спрацював клас Марлоса.

У підсумку, цілком заслужена перемога «Шахтаря». Так, «Динамо» успішно захищалось, але після пропущеного м’яча у команди не знайшлося сил та ідей для штурму. Здалось, що план Реброва полягав у тому аби встояти 120 хвилин і спробувати перемогти в серії одинадцятиметрових. Для нинішнього «Динамо» план реальний, але Марлос з партнерами мали інший сценарій.

Хоч сезон формально ще не завершився, але обидва українські гранди вже думають про те як жити далі. «Шахтарю» дуже важливо зберегти лідерів (Тайсона, Марлоса, Бернарда, Фреда, Ракицького), а Фонсека повинен вдосконалити гру з огляду на участь в Лізі чемпіонів. У «Динамо» проблеми глобальніші. Їм потрібно вирішити з ким і куди рухатись вперед. Досі відкрите питання з Ребровим і Ярмоленком, а самій команді потрібен поштовх і нові якісні виконавці.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-