40 секунд, які змінили футбол

40 секунд, які змінили футбол

Укрінформ
Відеоповтори допомогли арбітру матчу Франція – Іспанія уникнути помилок. 

40 секунд вистачило арбітру товариського матчу Франція – Іспанія німцю Феліксу Цвайєру аби прийняти два вірні рішення, що вплинули на результат гри. Спочатку він не зарахував гол форварда господарів Грізманна – той отримав пас Кюрзава з офсайду. А потім Цвайєр вірно зарахував гол  Деулофеу, хоча перед цим лайнсмен зафіксував у іспанця положення поза грою.

В обох випадках головний суддя консультувався з відеоасистентом і той, швидко переглянувши епізод, робив арбітру в полі вірні підказки. Як наслідок, Іспанія перемогла 2:0, а після матчу не було жодних розмов про помилки арбітра. Будь-хто міг переглянути відеоповтор і пересвідчитись у правоті Цвайєра. А невдоволені коментарі французів, то лише емоції невдах. Скажімо, нападник Франції Кевін Гамейро гнівно заявив: «Відеотехнології вбивають футбол». А головний тренер «Гальских півнів» Дідьє Дешам виявився більш дипломатичним: «Відеоповтори змінять футбол. Це еволюція. Сьогодні рішення були проти нас, а завтра – навпаки».

Зазначимо, що під час цього матчу французи вперше тестували на власній території систему суддівства з використанням відеонагляду. Фелікс Цвайєр мав зв'язок одразу з двома помічниками, які мали можливість слідкувати за матчем за допомогою 15 французьких та 8 іспанських телекамер. При цьому підказки стосувались лише чотирьох можливих ігрових ситуацій: взяття воріт, призначення чи не призначення пенальті, фоли, що заслуговували на пряме вилучення гравця та уточнення особистості гравця, якби суддя помилково покарав когось іншого.

Додамо, що збірна Франції вже грала у схожому «експериментальному» матчі. 1 вересня минулого року французи зустрічались в місті Барі з Італією і там теж перевіряли суддівство з використанням відеоповторів. Якщо експеримент визнають вдалим, то ФІФА може затвердити зміни до правил і відеонагляд буде під час ЧС-2018. Вчора Цвайєр зі своїми помічниками спрацювали швидко і професіонально. Тому експерти стверджують, ці два епізоди на «Стад де Франс» впритул наблизили футбол до ери відеоповторів.

Наостанок нагадаємо, що система відеоасистентів головного арбітра VARs (Video Assistant Referees) тестується вже другий рік. Її ініціатори новий президент ФІФА Джанні Інфантіно та Міжнародна рада футбольних асоціацій, яка ініціює усі зміни до футбольних правил. Систему перевіряли на клубному чемпіонаті світу в Японії. В цьому році тести проходитимуть в кількох провідних чемпіонатах.

Крім VARs ФІФА планує протестувати іншу нову систему. Вона визначатиме місцезнаходження гравців та м’яча на основі GPS. За словами Інфантіно, остаточне рішення щодо VARs прийматимуть в березні 2018 року. Але за  інформацією медіа, відеоарбітри точно працюватимуть вже на ЧС-2018, адже не просто так ФІФА швидкими темпами створює для них центр з підготовки.  

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-