Президенти ФІФА та УЄФА відсторонені від футбольної діяльності

Президенти ФІФА та УЄФА відсторонені від футбольної діяльності

Укрінформ
Президент Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Йозеф Блаттер, голова Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) і віце-президент ФІФА Мішель Платіні та генеральний секретар ФІФА Жером Вальке відсторонені на 90 днів від будь-якої футбольної діяльності.

Дане рішення прийняв у четвер комітет з етики ФІФА, повідомляє прес-служба організації.

"Тривалість заборони може бути продовжена ще на один період, що не перевищує 45 днів. Підставою такого рішення стали розслідування, які ініціювала слідча палата комітету з етики ФІФА. Рішення набуває чинності негайно. Розслідування відносно Блаттера веде Роберт Торрес, щодо Платіні - Ванесса Аллард", - йдеться у повідомленні.

Також комітет з етики ФІФА оголосив про шестирічну дискваліфікацію колишнього віце-президента ФІФА південнокорейця Чхон Мон Джуна. Він оштрафований на 100 тисяч швейцарських франків. Південнокореєць протягом усього терміну дискваліфікації не має права займатися будь-якою діяльністю, пов'язаною з футболом на національному та міжнародному рівнях.

Розслідування відносно Чхон Мон Джуна було відкрито в січня 2015 року на підставі доповіді слідчого комітету ФІФА про результати розслідування голосування на виборах країн-господарок чемпіонатів світу 2018 і 2022 років - Росії та Катару відповідно. Чхон Мон Джун був визнаний винним у порушенні статті 13 (загальні правила поведінки), статті 16 (Конфіденційність), статті 18 (Обов'язок розкриття інформації, співпраці та звітності), статті 41 (Зобов'язання сторін співпрацювати) і статті 42 (Загальне зобов'язання співпрацювати) Кодексу ФІФА з етики.

Швейцарська прокуратура 24 вересня порушила кримінальну справу стосовно Блаттера. Повідомлялося, що він підозрюється у здійсненні незаконного платежу віце-президенту ФІФА і главі УЄФА Мішелю Платіні, який є кандидатом на пост президента організації, у розмірі 2 млн швейцарських франків із засобів ФІФА, який нібито був зроблений за виконання робіт у період січень 1999 - червень 2002 рр. і проведений у лютому 2011 року. Після допиту Платіні заявив, що отримав від Блаттера 2 млн франків за роботу за контрактом з ФІФА. Він зазначив, що йому "вдалося прояснити всі питання з владою Швейцарії".

79-річний Блаттер на конгресі організації 29 травня був переобраний на черговий термін, однак через чотири дні оголосив про свою відставку на тлі корупційних скандалів. Вибори нового президента організації пройдуть 26 лютого 2016 року. Фаворитом президентських перегонів є Платіні, який заручився підтримкою чотирьох з шести конфедерацій, що входять до ФІФА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-