У Міндовкілля кажуть, що обсяг електронних відходів зростає уп'ятеро швидше, ніж їх переробка

У Міндовкілля кажуть, що обсяг електронних відходів зростає уп'ятеро швидше, ніж їх переробка

Укрінформ
Кількість відходів електронного та електричного обладнання (ВЕЕО) зростає уп'ятеро швидше, ніж їх переробка.

Це стає все більш значущою екологічною проблемою в усьому світі, передає Укрінформ з посиланням на Міністерство захисту довкілля та природних реурсів України.

У 2022 році було утворено 62 млн тонн електронних відходів, які можуть заповнити 155 мільйонів 40-тонних вантажівок. Очікується, що у 2030 році за рік утвориться аж 82 млн т, тобто на 33% більше, ніж у 2022-му.

«Основна проблема в тому, що кількість ВЕЕО зростає в п’ять разів швидше, ніж їх переробка. Лише менше чверті (22,3%) електронних відходів було зареєстровано як належно зібрані та перероблені у 2022 році», - зазначили у профільному відомстві.

За даними звіту Світового економічного форуму за 2022 рік, глобальна вартість електронного сміття становить 70 млрд доларів, що перевищує ВВП багатьох країн. А на сміттєзвалища викинули корисних елементів на суму орієнтовно 62 млрд дол.

Електронні відходи, а це - мобільні телефони, холодильники, чайники, телевізори, електронні сигарети, іграшки, спортивні гаджети тощо, містять цінні невідновлювані ресурси. Але екологічно безпечна переробка викинутої електроніки - складна й дорога справа. Тому щороку на смітниках опиняється щонайменше 330 т золота - це 11% від світового річного видобутку цього металу.

«У тонні мобільних телефонів золота у 100 разів більше, ніж у тонні золотої руди», - зазначає Рюдігер Куер, директор програми ООН зі стійкого розвитку.

Окрім золота, сотні тонн срібла, міді та інших цінних компонентів також потрапляють на звалища. Серед них і рідкоземельні метали: поки що завдяки переробці вдається вилучати лише 1% таких елементів.

За підрахунками Global E-waste Monitor, покращення управління електронними відходами може дати глобальний чистий прибуток (тобто з урахуванням вартості переробки) близько 38 млрд дол. США. Це могло б стати значним економічним ресурсом наприклад для вирішення проблем зміни клімату та забруднення довкілля.

У той же час разом з цінними матеріалами на смітниках опиняються і мільйони тонн токсичних речовин: щороку викидається щонайменше 22 млн т матеріалів, що містять свинець, ртуть, кадмій і хром. Вони забруднюють довкілля і становлять серйозну загрозу для здоров’я людей.

Ефективне управління електронними відходами має ключове значення для зменшення екологічного впливу та економічних втрат від цього швидкозростаючого глобального виклику. Міндовкілля розробило проєкт закону «Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного та електронного обладнання», який зараз знаходиться на фінальній стадії громадського обговорення. Його ухвалення дозволить Україні, нарешті, навести лад у сфері електронних відходів.

Читайте також: Екореформа - в дії: як пакувальні новації Київського КПК зменшують відходи

Світова статистика щодо ВЕЕО: 22,3% офіційно підтверджені показники збору і переробки електронних відходів у Європі. В африканських країнах перероблені електронні відходи становлять лише 1%.

На душу населення в Європі утворюється 17,6 кг електронних відходів. За нею слідують Океанія (16,1 кг) та Америка (14,1 кг). У цих регіонах також спостерігаються найвищі документально підтверджені показники збору і переробки на душу населення (7,5 кг у Європі, 6,7 кг в Океанії та 4,2 кг у Північній і Південній Америці).

Як повідомляв Укрінформ, на Закарпатті до кінця 2027 року планують побудувати п’ять сміттєпереробних заводів, які сукупно створять понад 600 робочих місць.

Фото: Pixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-