Торік понад 20 тисяч військових пройшли реабілітацію в закладах Міноборони

Торік понад 20 тисяч військових пройшли реабілітацію в закладах Міноборони

Укрінформ
В реабілітаційних закладах Міноборони за минулий рік відновлення пройшли понад 20 тисяч військовослужбовців.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему «Успіхи та виклики реабілітації військових в Україні – пошук рішень» повідомила заступниця міністра оборони Наталя Калмикова.

«Станом на сьогодні в Міноборони розгорнуто 2600 саме реабілітаційних ліжок і за минулий рік реабілітацію виключно в наших закладах охорони здоров’я пройшли понад 20 тисяч військовослужбовців», - повідомила Калмикова.

Вона також наголосила, що масштаби проблематики останнім часом збільшились в рази, тому для всіх закладів, які здійснюють реабілітаційні послуги, обов’язковою вимогою є наявність мультидисциплінарних команд фахівців. Ця вимога зараз дотримується як в закладах, що фінансуються МОЗ, так і Міністерством оборони.

Читайте також: Представники України та Польщі обговорили співпрацю у лікуванні та реабілітації українських захисників

«Мережа працює. Більше того, пацієнти переміщуються між цими закладами: пацієнта направляють з місця лікування на реабілітацію. Звичайно, є випадки, коли людина їде до себе додому і потім не знає куди їй звернутись, і ці випадки мають відпрацьовуватись на рівні громад», - зауважила Калмикова.

Заступниця міністра також поінформувала, що станом на зараз Міністерство соціальної політики вносить зміни у підходи до оплати протезування військовослужбовцям, аби вони могли отримувати протези ще до того моменту, коли закінчився 3 річний термін використання протезу, як це було до сьогодні.

За інформацією Калмикової наразі Міноборони спільно з Міністерством охорони здоров’я в Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях проводять експеримент щодо раннього прогнозування яким буде результат реабілітації, лікування і відповідно подальшої адаптації людини до життя. Адже вкрай важливо знати чи буде людина повертатись до служби в армії, чи переходитиме в цивільне життя.

«Це важливо, оскільки підхід до ментального здоров’я буде інший, і до підтримання ментального статусу буде різний, якщо людина повертатиметься назад в бойові дії», - пояснила заступниця міністра.

Крім іншого, повідомила Калмикова, зараз триває програма Recovery, яка фінансується офісом НАТО, та в рамках якої фінансується і забезпечується необхідним обладнанням 5 реабілітаційних госпіталів в системі Міноборони.

Для потреб військовослужбовців Міноборони спільно з МОЗ також працює над створенням єдиної інформаційної системи.

Читайте також: У Нідерландах українські військові на реабілітації та волонтери складають дрони для ЗСУ

«Зараз триває напрацювання єдиної інформаційної системи між МОЗ та Міноборони для того, щоб бійці ЗСУ були поєднані з інформаційною системою МОЗ і щоб кожен наш захисник заходив в систему Міноборони з інформацією зі свого цивільного життя і виходів у цивільне життя з повним пакетом інформації для того, щоб далі лікарі мали базу, розуміли що потрібно, що вже було зроблено, ким було зроблено тощо», - повідомила Калмикова.

Вона запевнила, що вже в найближчі місяці військові побачать зміни в структурі надання реабілітаційної допомоги.

Щодо реабілітації за кордоном, заступниця міністра повідомила, що робота триває спільно з МОЗ та МЗС.

«Нещодавно ми внесли зміни в законодавство, яке дозволяє довготривале лікування, в тому числі за кордоном, зі збереженням грошового забезпечення військовослужбовцям до 12 місяців, а на четвертому місяці особа проходить ВЛК щодо питання необхідності в тривалому лікуванні», - зауважила вона.

На думку Калмикової, наразі вкрай важливо також розбудовувати маленькі реабілітаційні центри, наближені до місця проживання ветеранів.

Як повідомляв Укрінформ, 18 травня представники України та Польщі обговорили співпрацю у лікуванні та реабілітації українських захисників.

Перше фото: АрміяInform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-