Українська підполковниця поліції Марія Яценко отримала міжнародну нагороду «За хоробрість»

Українська підполковниця поліції Марія Яценко отримала міжнародну нагороду «За хоробрість»

Укрінформ
Українська підполковниця поліції Марія Яценко отримала важливу міжнародну нагороду «За хоробрість» від Міжнародної асоціації жінок-поліцейських (IAWP).

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента Олена Зеленська повідомляє у Телеграмі.

«Одна з тих історій, що заслуговують перших шпальт міжнародних ЗМІ. Одна з тисяч історій хоробрості українських жінок. На початку повномасштабного вторгнення, коли росіяни завдавали авіаударів по Харкову, поліцейська евакуювала жінку з недоношеним немовлям, які без світла та води жили в підвалі пологового будинку», - написала Зеленська.

Далі вона поділилась історією зі слів Яценко.

«До мене звернулася жінка, яка просила про допомогу. Лікарі сказали всім якомога швидше виїздити, тож молода мати була в розпачі. Я сказала їй, якщо змога, знайти дитяче автомобільне крісло, і вона його знайшла. Коли я побачила цю дитину, вона була як лялька. Їй виповнилося п’ять тижнів, вона важила трохи більше ніж півтора кілограма. Це така крихітка, яку взагалі не можна було навіть пристебнути до крісла. Я все боялася, що ми десь влетимо в якусь яму, переживала, щоб встигнути до комендантської години. Я взагалі ніколи не возила дітей так. Все закінчилося добре. Мама потім писала, надсилала фотографії дитинки», - розповіла Яценко.

Потім підполковниця працювала з тими, хто постраждав під час тимчасової окупації: пройшов катівні росіян, втратив усе майно. Брала участь в ексгумації тіл у місцях масових поховань в Ізюмі.

Читайте також: Зеленський відзначив 664 захисників України, 280 з них - посмертно

Інспектор слідчого відділу Куп’янського районного відділу поліції ГУНП в Харківській області Марія Яценко на службі вже 23 роки. І продовжує щодня ризикувати життям, розслідуючи злочини росіян.

«Я вдячна вам, пані Маріє, за відданість своїй справі. Як, певна, вдячні жителі Харківщини – ті, кому ви привозили ліки, чиїх тварин вивозили з-під обстрілів, чиїх рідних шукали. Вдячна кожній і кожному, хто сьогодні має хоробрість працювати в Україні, захищати її людей та її закон», - наголосила Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, у Литві «Європейцем року» визнали добровольця, який воює за Україну.

Фото: Олена Зеленська / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-