59% українців вважають демократичну систему для країни важливішою, ніж сильного лідера

59% українців вважають демократичну систему для країни важливішою, ніж сильного лідера

Опитування
Укрінформ
Більшість українців вважають, що Україна є демократичною державою, однак порівняно з попередніми роками вони змінили свою думку і переконані, що для України важливіше демократична система, ніж сильний лідер.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати двох опитувань, які провів Київський міжнародний інститут соціології.

Як зазначається у пресрелізі КМІС, у лютому 2024 року респондентів попросили оцінити рівень демократичності України за шкалою від 0 до 10, де 0 означав, що Україна є цілковитою диктатурою, а 10 – що Україна є повністю демократичною (відповідь 5 означала, що Україна в рівній мірі є демократичною та авторитарною).

«Більшість українців – 57% – вважають, що Україна є скоріше або повністю є демократичною (з них 34% вважають, що майже або повністю, а 23% вважають скоріше демократичною). Натомість лише 14% відповіли, що Україна є скоріше або цілковито диктаторською. Утім, ще є 27% респондентів, які вважають, що Україна водночас є в рівній мірі диктаторською і демократичною країною», – йдеться у повідомленні.

За даними соціологів, іншим питанням є, «а що для самих громадян є важливіше: щоб ми мали сильного лідера (лідерів) чи щоб ми мали демократичну систему?».

Читайте також: Чим живе громадянське суспільство протягом двох років війни – дослідження КМІС

«У липні 2022 року на замовлення «Опори» КМІС ставив запитання, що «зараз» є важливим для України, і 58% відповіли, що «зараз Україні сильний лідер важливіше, ніж демократична система», а про пріоритет демократичної системи відповіли 27%. Подібне запитання ми ставили у жовтні 2020 року, проте без акценту «зараз», тобто запитували, що в цілому має бути пріоритетом. На той момент 54% віддавали перевагу сильному лідеру і 31% – демократичній системі... Натомість у грудні 2023 року більшість українців (59%) відповіли, що Україні демократична система важливіша. Частка тих, хто вважав, що Україні важливіше мати сильного лідера, – 32%», – зазначають у КМІС.

Читайте також: 40% українців вважатимуть перемогою повне відновлення кордонів

КМІС провів два власні опитування у грудні 2023 року і лютому 2024 року (у кожному опитуванні опитано методом телефонних інтерв’ю близько 1000 респондентів за всеукраїнською вибіркою дорослих громадян) щодо того, наскільки Україна є демократичною країною, та наскільки пріоритетною для України є демократична система.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-