Юрист роз’яснив особливості проходження ВЛК під час мобілізації

Юрист роз’яснив особливості проходження ВЛК під час мобілізації

Укрінформ
Медогляд щодо придатності до військової служби без результатів аналізів та інших обстежень суперечить Положенню про військово-лікарську експертизу.

На цьому наголосив адвокат Олег Леонтьєв в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

Він зазначив, що Положення про ВЛК затверджено наказом Міноборони №402

«Перш за все потрібно знати, що медичний огляд не може бути проведений без аналізів та інших інструментальних маніпуляцій, щоб встановити об’єктивний ступінь придатності людини до військової служби», - підкреслив адвокат.

За його словами, перед оглядом має бути проведено аналіз крові, сечі, аналіз крові на антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), до гепатиту В і С. Обов’язково потрібно визначити групу крові та резус-фактор, а також має бути проведено рентгенологічне обстеження органів грудної клітки та електрокардіограма.

Читайте також: Міноборони: Із повістками для звірки облікових даних можна звертатися до рекрутингових центрів

Також особам, що старші 40 років, обов’язково проводиться вимірювання внутрішньо-очного тиску та дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться відповідно до показань, зазначив Леонтьєв.

Крім того, він звернув увагу, що військовозобов'язаного мають оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, отоларинголог, стоматолог, дерматолог, а також лікарі інших спеціальностей, якщо є показання.

«А якщо огляд проведено з порушенням процедури, він може бути оскаржений. Порядок оскарження так само зазначений у наказі», - сказав адвокат.

Також, за його словами, військовозобов’язаний може звернутися з оскарженням, якщо не погоджується з висновками ВЛК.

«Найперше і найдоступніше ― до голови тієї ж ВЛК, яка його оглядала, з проханням оглянути додатково, з іншим спеціалістом. Крім того, висновок можна оскаржити до регіональної ВЛК. Рекомендовано звертатися до обласного ТЦК, де також проводять військово-лікарський огляд на правах регіональної комісії. Можна також звернутися напряму до Центральної ВЛК, що розташована в Києві у головному госпіталі», - роз’яснив юрист.

Крім того, додав він, можна звернутися до Адміністративного суду, але не пізніше шести місяців після проходження медичного огляду ВЛК.

Читайте також: Кількість рекрутингових центрів до середини червня зросте майже до 30 - Міноборони

Водночас Леонтьєв звернув увагу на той нюанс, що суд не має права заміняти лікарів і давати висновок про наявність чи відсутність хвороби та про придатність чи непридатність до військової служби. Суд ухвалює рішення лише в одному порядку ― чи дотримано процедуру проведення цього медичного огляду, наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, після чого останній був опублікований і вже 18 травня набуває чинності.

Він, зокрема, зобов'язує чоловіків з 18 до 60 років з'явитися в ТЦК протягом 60 днів для того, щоб уточнити адресу проживання, електронної пошти, номер телефону та інші персональні дані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-