Черемша та інші червонокнижні рослини на городі: закон і покарання

Черемша та інші червонокнижні рослини на городі: закон і покарання

Укрінформ
Держава дозволяє культивувати червонокнижні рослини і тварин теж. Але лише за спеціальними дозволами

Вирощування у промислових масштабах рослин і тварин, які знаходяться під охороною Червоної книги, – завдання не лише благородне, складне, а й на межі закону. Штраф чекає на кожного. Ми нещодавно писали про це, розповідаючи про весняну, всіма любиму черемшу. Здавалося б, що культивування червонокнижних т.зв. дикоросів у фермерських господарствах на користь усім – і природі, і людям. Таким чином природа має можливість відновити зникаючі види без «полювання» на них, а люди – отримують прибуток від вирощених на ділянках чи у фермах-акваторіях.

шафран - його до окупації вирощували фермери Херсонщини
Шафран – його до окупації вирощували фермери Херсонщини. Фото: ШоТам

Натомість ситуація щодо покарання всіх без винятку виглядає незбалансованою і має різночитання, якими користуються і каральні органи, і порушники закону. Приміром, культивування і продаж червонокнижних риб родини осетрових – легалізовано. А продаж черемші, навіть культивованої, може призвести до штрафу. Ба більше, на думку екологів і деяких інспекторів, під санкції потрапляють всі, хто пропонує таку продукцію: і продавці нідерландського насіння, і навіть культивованих рослин. Вони переконують, що під виглядом «фермерської»  на ринок виходить значна кількість дикорослої сировини, браконьєрської тобто. Таку ситуацію із черемшею описав ресторатор Всеволод Поліщук.

Укрінформ опитав екологів та юристів, які спеціалізуються на екологічному законодавстві.

Дмитро Заруба
Дмитро Заруба, перший заступник голови ДЕІ.

Днями на запит Укрінформу відповіла і Державна екологічна інспекція України. Перший заступник голови ДЕІ Дмитро Заруба прокоментував ситуацію так: «Розведення червонокнижних рослин, згідно із законодавством України, можливе тільки за спеціальними дозволами, що видаються Міндовкілля відповідно до Інструкції про порядок видачі дозволів на добування (збирання) видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 01.02.1993 № 3, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 12.02.1993 за № 4».

Тож питання штрафів і покарань для тих, хто має відповідні дозволи, закрито. Так, це легально і без наслідків – купувати черемшу у фермерських господарствах, які вирощують її відповідно до умов і мають відповідні дозволи, які погоджуються з чинним законодавством.

Фото: Суспільне. Новини.
Фото: Суспільне. Новини.

То ж сезонному продукту на зразок черемші – бути. Але лише з городу чи поля, з дозволами і легалізованими.

Фото: ecopolitic.com.ua
Фото: ecopolitic.com.ua

Разом з тим, Держекоінспекція продовжує наголошувати на тому, що первоцвіти у дикій природі – види, які опинилися під загрозою. То ж нагляд за ними входить в сферу інтересів інспекторів: «Керівникам територіальних та міжрегіональних територіальних органів Державної екологічної інспекції України надано доручення від 08.02.2024 № 173 стосовно організації у весняний період 2024 року посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі тих, які занесені до Червоної книги України». Перевірки тривають.

Продавчиня й еколог під час рейду на ринку
Продавчиня і еколог під час рейду на ринку «Центральний». Фото: Суспільне Кропивницький.

Станом на 8 квітня Держекоінспекція продовжує перевірки, яких проведено з початку року 357. За результатами контрольних заходів виявлено 201 порушення. Складено 172 протоколи про адміністративні правопорушення, з них 76 справ передано до судових органів.

Компенсувати доведеться кожну квітку.
Компенсувати доведеться кожну квітку. Фото: eco.rayon.in.ua

Нагадуємо, що порушення правил придбання або продажу червонокнижних рослин призводить до штрафу від 510 до 1700 гривень і конфіскації товару.  Якщо ж буде доведено, що рослини зірвано у межах природно-заповідного фонду, включених до Червоної книги України або захищених відповідно до міжнародних угод України, покарання зростають від 1700 до 3655 гривень з такою ж конфіскацією.

Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збирання або транспортування ранніх весняних квітів, просимо повідомити про це Державну екологічну інспекцію. І, звісно, не купувати ці рослини без відповідних дозволів у продавця.

Ярина Скуратівська, Київ

Перше фото: zelenasadyba.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-