Закликав вірян ухилятися від мобілізації на «братню війну»: на Закарпатті судитимуть клірика УПЦ МП

Закликав вірян ухилятися від мобілізації на «братню війну»: на Закарпатті судитимуть клірика УПЦ МП

Укрінформ
На Закарпатті судитимуть клірика-антисеміта УПЦ (МП) за те, що поширював дезінформацію про війну в Україні, закликав саботувати мобілізацію та поширював наративи про "братню війну".

Про це повідомили в Фейсбуці Національної поліції Закарпатської області, передає Укрінформ.

"На Закарпатті перед судом постане настоятель храму Хустської єпархії УПЦ (МП), який виправдовував воєнні злочини, вчинені Росією проти українського народу та розпалював релігійну й міжнаціональну ворожнечу", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну підозрюваний називав «громадянською війною» та закликав вірян ухилятися від мобілізації.

На власній сторінці у Facebook священнослужитель поширював дописи, якими підбурював вірян уникати мобілізації та налаштовував їх проти віруючих інших конфесій.

"Для збору доказів у справі поліцейські провели за місцем проживання фігуранта обшуки, у ході яких вилучили мобільні телефони та планшет, на яких наявні докази його антиукраїнської діяльності", - повідомили в поліції Закарпаття.

Також злочинний мотив поширених фігурантом дописів підтвердила і лінгвістична експертиза, проведення якої ініціювали правоохоронці.

"Зібравши доказову базу у справі, слідчі Тячівського районного відділу поліції, за процесуального керівництва окружної прокуратури, повідомили клірику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками) та ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників)", - йдеться в повідомленні.

За зібраними матеріалами уже сформовано обвинувальний акт, який слідчі скерували для судового розгляду.

Читайте також: На Закарпатті викрили ще одного клірика УПЦ МП, який поширював фейки про війну в Україні

Окрім цього, під час досудового розслідування поліцейські встановили, що священнослужитель незаконно зайняв земельну ділянку, на якій зведено храм.

За даним фактом у поліції окремо відкрили кримінальне провадження за ст. 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) Кримінального кодексу України.

Наразі слідство у цій справі ще триває. За скоєні злочини обвинуваченому загрожує до 5 років ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України провела обшуки у заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зав’язків УПЦ МП протоієрея Миколи Данилевича, який відзначився підтримкою «русского мира» і виправданням агресії РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-