Вигівський на конгресі у Берліні розповів про роботу українських поліцейських в умовах війни

Вигівський на конгресі у Берліні розповів про роботу українських поліцейських в умовах війни

Фото
Укрінформ
Голова Національної поліції Іван Вигівський взяв участь у Європейському поліцейському конгресі у Берліні, де поінформував про роботу українських правоохоронців в умовах війни.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, під час виступу на заході Вигівський зазначив, що поліція від початку повномасштабного вторгнення Росії проти України виконує набагато більше функцій, ніж раніше.

«Тепер ми впевнено і професійно робимо те, чим ще два роки тому не займались – проводимо евакуацію родин з небезпечних територій, допомагаємо рятувальникам розбирати завали і діставати людей, надаємо домедичну допомогу, розміновуємо території, а також – розслідуємо воєнні злочини», - сказав він.

Як підкреслив Вигівський, щодоби фіксується близько 300 обстрілів території України. «З початку повномасштабного вторгнення нами розпочато вже майже 117 тисяч кримінальних проваджень за фактами вчинення на території нашої країни злочинів військовослужбовцями збройних сил РФ», - поінформував він.

Вигівський наголосив, що розслідувати воєнні злочини допомагає, зокрема, сучасне оснащення.

Так, за допомогою отриманих від партнерів мобільних ДНК-лабораторії є можливість встановити профіль особи протягом лише однієї години. Поліцейськими, зокрема, задокументовано та проводилась робота над встановленням осіб, тіла яких були знайдені у місцях масових поховань. Таких місць було встановлено 25, і там знаходилась понад тисяча тіл вбитих російськими злочинцями людей, поінформував голова Нацполіції.

Також він додав, що було створено базу даних «Воєнний злочинець», яка наразі містить інформацію про понад 560 тисяч осіб. Базою користуються підрозділи Сил безпеки і оборони України, українська поліція обмінюється даними про цих злочинців з Європолом та з усіма міжнародними партнерами, хто допомагає у розслідувані вказаних злочинів.

«І ми не дозволимо агресорам уникнути покарання будь-де у світі», - запевнив Вигівський.

Читайте також: Дрони й ДНК-лабораторія: США передали допомогу поліції для фіксації злочинів Росії в Україні

Він також зупинився на проблемі обігу зброї та запевнив, що ситуація під контролем, але є також усвідомлення і ризиків, які можуть з’явитись після закінчення війни. Поліцейські вже вилучили з незаконного обігу майже 7,5 тисяч одиниць вогнепальної зброї, понад 45 тисяч гранат, мін та боєприпасів, близько 4 тонн вибухівки. Лише з початку цього року припинено діяльність п’яти організованих злочинних груп, пов’язаних з незаконним обігом зброї, підкреслив Вигівський.

За його словами, не залишається поза увагою боротьба з наркотрафіком. Загалом Національною поліцією вилучено понад 900 кг наркотичних засобів різних видів та знешкоджено 29 масштабних наркобанд. Перекрито 46 каналів постачання наркотиків, з яких 11 міжнародних.

Крім того, Вигівський поінформував про розмінування. «Ми хочемо, аби українці після війни, яких ви гостинно прийняли, повернулись додому. Для цього нам потрібно буде розмінувати територію», - заявив глава Нацполіції.

За його даними, близько 180 тисяч квадратних кілометрів територій є потенційно небезпечними для життя й господарювання через замінування. Поліцейські вибухотехніки щодня розміновують деокуповані населені пункти та прилеглі до них території. З початку збройної агресії РФ підрозділами вибухотехнічної служби Нацполіції здійснено понад 62 тисяч виїздів. Оглянуто понад 34 тисяч га території, виявлено та вилучено понад 288 тисяч боєприпасів та близько 8 тонн вибухівки.

Розповів Вигівський і про те, що в 2023 році підрозділи поліції спецпризначення на законодавчому рівні отримали право брати участь у бойових діях на лінії фронту. Для цього було створено Об’єднану штурмову бригаду національної поліції «Лють».

«За понад два роки повномасштабної війни Національна поліція України здобула унікальний досвід, якого не мають поліцейські інших держав. Фактично весь особовий склад Національної поліції України одразу став до зброї та до захисту громадян на посилений варіант несення служби 24/7, і в цьому режимі ми працюємо вже понад два роки», - заявив Вигівський.

Читайте також: Розмінування та воєнні злочини Росії: делегація України провела переговори у МВС Німеччини

Як повідомляв Укрінформ, 27-й Європейський поліцейський конгрес триватиме у Берліні 16-17 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-