На станції «Академік Вернадський» відбулася ротація експедицій

На станції «Академік Вернадський» відбулася ротація експедицій

Фото
Укрінформ
На українській станції «Академік Вернадський» завершилася перезмінка річних експедицій, зокрема 28-ма Українська антарктична експедиція вирушила додому, а команда 29-ї УАЕ почала роботу.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

«2 квітня пройшла офіційна частина перезмінки. Очільник 28-ї УАЕ Богдан Гаврилюк віддав керівнику 29-ї Юрію Отрубі символічний ключ, а також вони підписали акт приймання-передачі станції. Потім на флагштоці відбулася зміна синьо-жовтих стягів», - ідеться у повідомленні.

3 квітня учасники 28-ї зимівлі залишили станцію. Найближчим часом український криголам «Ноосфера» доправить їх, а також учасників сезонної експедиції до Чилі. Звідти полярники діставатимуться України літаками та наземним транспортом.

У НАНЦ нагадали, що 28-ма УАЕ має 14 учасників. Цілий рік вони проводили в Антарктиці дослідження за трьома основними напрямами (метеорологія, біологія, геофізика) та підтримували діяльність станції.

Зокрема здійснювали спостереження за магнітним полем Землі, іоносферою, глобальною грозовою активністю, озоновим шаром, погодними показниками, живим світом Антарктики тощо.

Завдяки вдосконаленню зв'язку та логістики, а також використанню дронів, експедиції вдалося значно розширити географію польових досліджень у морі та провести повніші спостереження за птахами та ссавцями.

Читайте також: Українські полярники вперше задокументували зустріч із фінвалом

Усі згадані завдання продовжить виконувати 29-та УАЕ, в якій теж 14 учасників. «У більшості досліджень надзвичайно важливою є безперервність, адже частина рядів даних на нашій станції є найдовшою в Антарктиці. Саме такі дані сьогодні дають можливість вченим з усього світу відстежувати, як змінилася Антарктика за останні 80 років, та робити прогнози на майбутнє», - зазначили полярники.

Також під час антарктичного літа на станції тривала робота сезонної експедиції, що мала дві частини: технічну та наукову.

Технічним фахівцям вдалося завершити багато робіт з модернізації станції, започаткованих ще до повномасштабної війни.

Читайте також: Україна і Польща розпочали спільні дослідження морського дна Антарктики

Так, основний причал, побудований ще в британський період, повністю замінили на новий – безпечніший та зручніший. Також завершили реконструкцію другого причалу, замінили внутрішню систему водопостачання та запустили систему заземлення основних та допоміжних будівель.

Як повідомляв Укрінформ, у районі української антарктичної дослідницької станції «Академік Вернадський» наші біологи виявили печіночник, який раніше там не ріс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-