Автоматизована система реєстрації дозволить посилити контроль за розподілом гумдопомоги

Автоматизована система реєстрації дозволить посилити контроль за розподілом гумдопомоги

Ексклюзив
Укрінформ
В автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги закладено обов’язковий інвентаризаційний опис отриманого вантажа, що дозволить контролювати його розподіл органами державної влади і місцевого самоврядування.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів заступник міністра соціальної політики України Назар Танасишин.

«В алгоритмі контролю закладений один додатковий елемент цього контролю, а саме: за тим, як органи державної влади і місцевого самоврядування будуть розподіляти отримані вантажі. Для них обов'язковим став інвентаризаційний опис. Тобто мало завести вагон гуманітарної допомоги. Потрібно в нашій системі відобразити, що саме завезено і в якій кількості. Іншими словами – отримувачам доведеться умовно «розпакувати» цей вагон», - сказав Танасишин.

Фото: my.ua

На формування інвентаризаційного опису в отримувача допомоги є 15 днів після завезення.

Водночас, як підкреслив заступник міністра, обов’язку роздати цю допомогу протягом конкретного часу в отримувачів немає. Натомість нерозподіл гуманітарної допомоги та утримання її невизначений час на складі можна буде трактувати як службову недбалість і притягати винних до відповідальності.

«Але це вже не компетенція Міністерства соціальної політики. Допуск до автоматизованої системи мають слідчі ДБР, НАБУ, Національна поліція. Є Національна соціальна сервісна служба, яка повинна моніторити саме те, що на складах зберігається і як розподіляється», - роз’яснив Танасишин.

Мінсоцполітики розробить методику такого контролю і буде вказувати, наприклад, що на цьому складі протягом шести місяців зберігається умовна гречка, тоді як вона потрібна в конкретному регіоні.

Читайте також: Реєстрація гумдопомоги у «цифрі» дасть змогу ефективніше її освоювати - Мінсоцполітики

"Інформацію передаватимемо до правоохоронних органів, і далі вже вони будуть вирішувати, чи справді це службова недбалість, чи якісь стратегічні наміри отримувачів гумдопомоги", - додав заступник міністра.

Наразі триває робота над дашбордом, де буде розміщена вся дозволена для оприлюднення інформація щодо отриманої гуманітарної допомоги: за регіонами, отримувачами, обсягами, категоріями товарів тощо.

«Можна буде «клікнути» на конкретну позицію і побачити, що, де і скільки зберігається і поставити всі запитання місцевим органам влади чи іншим отримувачам гуманітарних вантажів. Тобто задумка цього інструменту - створити прозору і доступну систему для висвітлення інформації», - підсумував Танасишин.

Як повідомлялося, з квітня реєструвати завезену гуманітарну допомогу в Україну можна буде виключно у цифровому форматі, що дасть змогу ефективніше її розподіляти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-