В Україні запровадили нові соціальні послуги - Жолнович розповіла деталі

В Україні запровадили нові соціальні послуги - Жолнович розповіла деталі

Укрінформ
В Україні затверджено нові стандарти надання соціальних послуг та запроваджено низку нових послуг, до яких може долучитися кожна громада.

На цьому наголосила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час форуму «Громада для людей: місце де хочеться жити», передає Укрінформ із посиланням на Мінсоцполітики.

«Ми запровадили низку послуг, яких раніше не існувало, до яких безпосередньо можуть долучитись громади. Послуга з формування життєстійкості. Від громад необхідно облаштування приміщення, держава ж профінансує саму послугу, оплату роботу фахівців. Програма єОздоровлення, в основі якій покладено механізм “гроші ходять за дитиною”, що дозволяє батькам обирати заклад, де буде оздоровлюватися дитина. Соціальне відновлення ветеранів та їхніх родин. Програма вже успішно пілотується в кількох областях, але я закликаю громади долучатись», - сказала Жолнович.

Міністр підкреслила, що всі інструменти для соціальної підтримки мають бути людиноцентричними, мають дозволяти людині почувати себе гідно. Але головне – підтримка завжди має починатись із послуги і доповнюватись виплатою за потреби. Жодні інфраструктурні зміни не матимуть сенсу, якщо людина не буде щасливою, якщо не матиме можливості отримати соціальну підтримку, буде економічно залежною.

«Лише громада є місцем підтримки, це місце сили. Якщо люди в громаді не відчуватимуть себе єдиною спільною, це матиме наслідки для всієї громади та якості життя в ній», - додала Жолнович.

Читайте також: Мінсоцполітики ініціює зміни у сфері патронатного виховання

Вона також підкреслила, що держава робить все належне, щоб допомогти громадам стати сильнішими та забезпечити соціальну підтримку на місцях. Зокрема, затверджуються нові стандарти соціальних послуг, запроваджуються нові механізми закупівлі соціальних послуг. Також сьогодні передбачена можливість перетворювати соціальні установи в комунальні неприбуткові підприємства, що дасть змогу забезпечити гідну заробітну плату фахівцям соціальної сфери.

«Я закликаю очільників громад звертати увагу на соціальні послуги. Щоб громада точно була місцем, де хочеться жити. Якщо люди у вашій громаді відчуватимуть підтримку, людей в громаді стане більше, злагоди в громаді стане більше», - зазначила міністр.

Як повідомлялося, у пілотному проєкті Міністерства соціальної політики зі створення центрів життєстійкості беруть участь уже 143 громади по всій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-