Князєв у ВАКС заявив, що обвинувачення про отримання хабаря є «повністю абстрактним»

Князєв у ВАКС заявив, що обвинувачення про отримання хабаря є «повністю абстрактним»

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд провів підготовче засідання у справі колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва, під час якого відмовив стороні захисту у поверненні обвинувального акта прокурору.

Відповідне рішення ухвалив головуючий колегії суддів Сергій Мойсак під час підготовчого засідання, передає Укрінформ із посиланням на трансляцію заходу.

«Суд постановив: відмовити в задоволенні клопотання захисника та обвинуваченого Всеволода Князєва про повернення обвинувального акта прокурору», – оголосив суддя Мойсак.

У ході підготовчого засідання адвокат Князєва просив повернути обвинувальний акт прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, оскільки, на його думку, він не відповідає вимогам закону і складений з помилками.

Адвокат, зокрема, апелював до того, що в обвинувальному акті не вказані співвиконавці злочину, який інкримінують Князєву. Так, за словами захисника, в обвинувальному акті не згадується ані адвокат Олег Горецький, який уклав угоду зі слідством, ані бізнесмен Костянтин Жеваго, справа якого розслідується окремо.

Зі свого боку, Князєв, підтримавши клопотання свого захисника, зазначив: «Я теж вважаю, що обвинувальний акт є неконкретним, а обвинувачення щодо мене є абстрактним, складеним не у відповідності до конкретних форм протиправної поведінки інкримінованого злочину, без зазначення усіх елементів кримінального правопорушення, конкретних начебто вчинених дій і кваліфікуючих ознак інкримінованих злочинів».

За словами Князєва, йому інкримінують отримання пропозиції хабаря, але разом з тим не вказано конкретно коли, де і за яких обставин була пропозиція хабаря і коли він висловив згоду на її прийняття. «Обвинувачення в цій частині є повністю абстрактним», – зазначив колишній голова ВС.

Він також додав, що в обвинувальному акті не вказані фактичні обставини коли, де і за яких умов Князєв вступив у змову із суддями Верховного суду, у якій формі вони надали свою згоду отримати неправомірну вигоду. «Тобто дані про згоду суддів Великої палати Верховного суду отримати неправомірну вигоду не підтверджені», – сказав Князєв.

Він зазначив, що заяви про отримання неправомірної вигоди не підкріплені фактичними даними «навіть на мінімальному рівні».

У свою чергу, прокурор САП просив відхилити клопотання про повернення обвинувального акта, він назвав його таким, що має на меті затягнути розгляд справи.

«Стороні захисту чудово зрозуміло, у чому обвинувачується Князєв, формулювання обвинувачення і у чому його суть. Оці формалізовані підстави для повернення обвинувального акта, на моє переконання, є спробою затягнути судовий розгляд, оскільки жодних порушень прав і свобод таким викладом обвинувального акта стороною обвинувачення не допущено, немає підстав для повернення обвинувального акта», – сказав прокурор.

Наступне судове засідання у справі Князєва призначене на 08:15 15 березня.

Читайте також: Апеляційний суд залишив у силі рішення щодо Князєва

Як повідомлялося, 4 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до ВАКС обвинувальний акт відносно колишнього голови ВС Всеволода Князєва.

У травні 2023 року у Національному антикорупційному бюро і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди у 2,7 млн дол. керівництвом і суддями Верховного суду.

За версією слідства, хабар був за ухвалене 19 квітня 2023 року Великою палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання у 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo.

Під час пленуму Верховного суду 140 суддів підтримали висловлення голові ВС Князєву недовіри. Також була ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови ВС.

18 травня Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання Князєва під вартою.

Того ж дня ВАКС обрав ексголові Верховного суду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 107,3 млн грн застави.

Надалі розмір застави був зменшений до 18,168 млн грн, і 31 січня 2024 року цю суму було внесено. Того ж дня Князєва звільнили з-під варти.

6 лютого 2024 року Вища рада правосуддя відсторонила суддю Верховного суду Князєва від здійснення правосуддя до 6 квітня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-