Комітет свободи слова хоче удосконалити законодавство про страхування журналістів

Комітет свободи слова хоче удосконалити законодавство про страхування журналістів

Укрінформ
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова прагне удосконалити законодавство про страхування журналістів під час дії воєнного стану, а також надалі сприятиме, щоб журналістські стандарти та професійна етика були на необхідному рівні для інформаційної безпеки держави.

Про це повідомили учасники круглого столу «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни», передає кореспондент Укрінформу.

«Ключовою ідеєю цього круглого столу було почути про болючі аспекти, пов’язані з роботою журналістів в умовах війни, та етичні виклики, що ставить такий надзвичайний стан», — зазначив голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Народний депутат зауважив, що на основі висловлених під час обговорення думок та пропозицій, комітет напрацює рекомендації. Він також додав, що гострою та необхідною темою зустрічі було невтручання політиків у роботу журналістів та свободу слова.

Він наголосив, що профільний комітет і надалі буде сприяти тому, щоб журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни були на критично необхідному рівні, перш за все, для інформаційної безпеки держави.

«Наш Комітет буде займатися тим, щоб забезпечити ключове, чого від нас потребують наші Збройні сили України — інформаційної безпеки й гарантування того, що свобода слова, як один з наріжних каменів демократичних процесів, буде відповідальною та буде дотримуватись балансу потреб безпеки й потреби висловити власну позицію», — акцентував парламентарій.

Своєю чергою секретар комітету Сергій Швець повідомив, що комітет з питань свободи слова звернувся до Національного банку України та Національної асоціації страховиків, щодо удосконалення законодавства про страхування журналістів в умовах війни, а також щодо можливості страхування безпеки та здоров’я журналістів.

За його словами, законодавство у даній сфері є недосконалим на практиці та потребує удосконалення.

Водночас учасники круглого столу зійшлись на думці, що питання журналістських стандартів та журналістської етики мають вирішуватись саморегулюючими органами медіаспільноти.

Голова Комісії з питань журналістської етики Андрій Куликов, наголосив, що саморегуляція є основою відповідальної та якісної журналістики.

Читайте також: У НСЖУ кажуть про непросту ситуацію з мовленням у прикордонних з Росією громадах Сумщини

Своєю чергою член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін поінформував, що у законі про медіа вперше на рівні законодавства з’явились гарантії для саморегулювання, а у законі про державну підтримку медіа передбачений кодекс етики українського журналіста, якого мають дотримуватись журналісти.

«Ідея була в тому, щоб нагадувати журналістам що ці стандарти є обов’язковими, вони мають певну імперативну силу, якщо ти професійний журналіст», — додав він.

Водночас, заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко підкреслив, що держава має мінімально втручатися у питання саморегулювання діяльності журналістів.

Також учасники засідання обговорили питання відкритості Верховної Ради України. Зокрема, GR-радник програми USAID «RАДА: наступне покоління» Андрій Шевченко зазначив, що одним із завдань програми є посилення комунікації українського парламенту з виборцями.

Директорка громадської організації «Інститут масової інформації» Оксана Романюк також зауважила, що відкритий і прозорий парламент у державі — це ключовий інтерес суспільства.

Читайте також: ЗСУ оновили рекомендації журналістам щодо роботи в умовах воєнного стану

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати працюють над законопроєктом про дезінформацію. Наразі це питання – на стадії отримання пропозицій від журналістів та медіаекспертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-