Події 20 лютого 2014 року не були повстанням з юридичної точки зору - прокурор

Події 20 лютого 2014 року не були повстанням з юридичної точки зору - прокурор

Укрінформ
Начальник Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора Олексій Донський вважає, що 20 лютого 2014 року у суспільства виникло право на повстання, але його не відбулося.

Таку думку він висловив під час медіамарафону: «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості», який відбувся у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«20 лютого у суспільства виникло право на повстання, тобто протистояння свавіллю, необґрунтованому застосуванню насильства з боку правоохоронних органів і влади. Але ключовим є питання, чи відбувалися повстання станом на 20 лютого. Я у цьому випадку буду робити не політичні оцінки, а юридичні, як прокурор у провадженні, який досліджував ці події. На моє переконання, повстання станом на 20 лютого не відбувалося», - сказав він.

За словами Донського, в юридичній літературі для визначення повстання «існують ознаки у вигляді організованості дій озброєних осіб з метою захоплення влади».

«Жодних з цих ознак не було в Україні і жодних навіть гасел щодо того, щоб була захоплена влада збройним шляхом, принаймні до розстрілів 20 лютого, я не зустрічав ніде», - додав він.

За словами прокурора, під час Революції гідності були окремі розрізнені факти застосування зброї проти правоохоронців, «які не складали єдину картину», тому не можна вважати, що вони носили організований характер.

Читайте також: Справи Майдану: слідство виявило докази, що гібридна агресія РФ почалася з листопада 2013 року

Як повідомлялося, з 18 по 20 лютого 2014 року під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло піка. Тоді від рук силовиків загинули найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників.

18 жовтня 2023 року Святошинський райсуд Києва оголосив вирок 5 колишнім бійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут» у справі про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року, де були вбиті 48 людей, вогнепальних поранень зазнали щонайменше 80 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-