Кількість звернень до уповноваженого з прав людини за рік збільшилася в два рази

Кількість звернень до уповноваженого з прав людини за рік збільшилася в два рази

Укрінформ
Кількість звернень до уповноваженого з прав людини за 2023 рік збільшилася в два рази в порівнянні з 2022-им.

Про це в ефірі телеканалу “Відкритий” розповів представник уповноваженого ВР з прав людини на Дніпропетровщині Михайло Карпенко, передає Укрінформ.

“За 2022 рік до офісу омбудсмена звернулося 42485 громадян України. А в 2023-му до нас звернулося 95796, тобто у 2,2 рази збільшилася кількість звернень”, - повідомив Карпенко.

Таку динаміку представник уповноваженого пов’язує в першу чергу з наслідками повномасштабного вторгнення РФ.

“Дуже багато людей опинилося в складних життєвих обставинах. Скарг стало більше. Люди звертаються до офісу омбудсмена для поновлення своїх прав, порушених через війну”, - зазначив Карпенко.

Зокрема, звертаються за юридичними консультаціями та роз’ясненнями переселенці.

“Перше питання - це житло. Розміщення, переселення, покращення житлових умов, взяття на квартирний облік. Також - робота, навчання”, - зазначає Карпенко.

За його словами, на Дніпропетровщині почастішали звернення щодо доступу до публічної інформації.

Читайте також: Лубінець закликає світ сильніше тиснути на Росію з вимогою повернути депортованих дітей

“З початком повномасштабної війни державні органи, громади чомусь вирішили, що вони не будуть звітувати громадянам про витрати бюджетних коштів, щодо закупівель, рішень виконкомів чи рад. Але закон щодо доступу до публічної інформації жодним чином не змінився. Громадяни мають право знати, що відбувається в громадах, які рішення приймаються, і у встановлені терміни отримувати відповіді від державних установ. Якщо вони її не отримують, то звертаються до нас. І ми робимо відповідну вимогу”, - говорить регіональний представник уповноваженого.

Також Карпенко наголосив, що Офіс уповноваженого щоденно працює над питаннями повернення депортованих Росією дітей.

Як повідомлялося, 15 лютого уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив із представниками ООН в Україні роботу над поверненням цивільних заручників та українських дітей, які були депортовані до Росії.

Фото з сайту dnepr.express

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-