Доступність тимчасового житла в Україні для жінок-переселенок з інвалідністю

Доступність тимчасового житла в Україні для жінок-переселенок з інвалідністю

Дослідження
Укрінформ
В Укрінформі представили дослідження щодо доступності місць тимчасового проживання для жінок з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб.

Результати дослідження презентувала керівниця напряму “Адвокація” Fight For Right Ірина Федорович.

"Польова частина дослідження включала перевірку недоступності в місцях тимчасового проживання в Дніпрі - 5 шелтерів, Києві та області - 4 шелтера, включно з модульними містечками, Львові - 3 шелтери. Ми досліджували всю інфраструктуру стаціонарного проживання, починаючи від прилеглої території, входу, того, що всередині і включаючи питання підготовки до зими, і звертали увагу на наявність укриттів тощо. На жаль, нічого відмінного від того, що можна побачити загалом на вулицях України або в інших інфраструктурних спорудах, ми не побачили. Ми побачили таку саму ситуацію, яку бачимо, коли приходимо в школу, поліклініку тощо", - сказала Федорович.

Зокрема, під час дослідження шелтерів відзначалися відсутність пандусів чи електричних підйомників, брак тактильних смуг чи інших позначок для спрощеного орієнтування, наявність бордюрів та інших перешкод при вході та всередині приміщень, недоступна або необлаштована прибудинкова територія, відсутність доступних санвузлів.

Читайте також: Компенсацію за робоче місце для особи з інвалідністю можна отримати через «Дію» - Мінекономіки

За словами Федорович, така ситуація спостерігається не тільки в місцях тимчасового проживання для ВПО, які були створені в колишніх санаторіях, школах тощо, а й у модульних містечках, які будувалися за кошти міжнародних партнерів.

Як додала експертка, укриття так само недоступні людям з інвалідністю, які проживають в місцях тимчасового проживання, вони розташовані або далеко, або в них фізично неможливо потрапити людині на колісному кріслі.

"Якщо підсумувати, то ми бачимо брак законодавчого регулювання, ми бачимо брак розуміння того, що буде далі буде відбуватися з місцями тимчасового проживання - чи будуть їх удосконалювати, чи людям видадуть квартири тощо. І ми побачили складнощі з тим, щоб саме жінки і дівчата з інвалідністю мали доступ не тільки до тимчасового проживання, а й і до кризових послуг", - сказала Федорович.

За даними Національної сервісної служби, на обліку держави перебуває 4,8 млн внутрішньо переміщених осіб, з яких 106 280 мають інвалідність. Найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб прийняли наразі Київська, Дніпропетровська, Харківська, Львівська та Одеська області.

Читайте також: В Україні особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю нададуть грошову допомогу від ООН

Водночас, станом на жовтень 2023 року в місцях тимчасового проживання різних типів перебувало 116 тис. осіб. При цьому, як зазначила Федорович, публічної доступної інформації щодо всіх місць тимчасового перебування для ВПО немає, так само немає і єдиної бази даних про притулки для потерпілих від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Дослідження було проведено в жовтні 2023 року в межах реалізації проєкту "Підтримка жінок з інвалідністю під час війни Росії в Україні" та фінансується фондом Kvinna till Kvinna (Швеція).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-