Ексклюзивні матеріали

Ексклюзивні матеріали "Укрінформу"

Укрінформ
Це розсилка ексклюзивних матеріалів “Укрінформу” за тиждень.

Фото тижня:

Крила «Херсона», відновлення житла і трамвай у тумані

Життя під час війни фіксують фотокореспонденти Укрінформу.

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

Інтерв’ю і публікації:

Світ

Катаріна Матернова, Посол Європейського Союзу в Україні

У день, коли всі 27 лідерів країн-членів Євросоюзу погодили створення програми фінансової підтримки України у розмірі 50 мільярдів євро на чотири роки, Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова поділилася з Укрінформом враженнями від цієї знакової події. Вона також розповіла про деталі майбутнього рішення про продовження торгових преференцій для української продукції на європейському ринку, причини довгих дискусій навколо використання заморожених активів РФ, колективні заходи щодо стримування агресії РФ та посилення оборонного потенціалу ЄС.

Політика

Ганна Маляр, ексзаступниця міністра оборони

Сергій Лещенко в студії Укрінформу днями спілкувався з Ганною Маляр, заступницею міністра оборони в 2021-2023 роках. Йшлося про плітки довкола звільнення Головкома Валерія Залужного, оцінку подій на полі бою 2022-2023 років і прогнози на майбутнє. Далі – коротко головне з розмови.

На захисту

Олег, морський піхотинець, захисник “Азовсталі”

Оборона Маріуполя, зухвалий і небезпечний прорив із заводу «Ілліча» на «Азовсталь», довгі місяці в російському полоні – усе це припало на долю морського піхотинця, військовослужбовця 36 ОБрМП Олега. Проте випробування не зламали його, а лише додали рішучості у боротьбі. Після повернення з полону він знову на фронті, б’ється пліч-о-пліч з побратимами і навчає новоприбулих бійців тому, що до війни не можна ставитися легковажно.

Міжнародна політика

Мартін Зельмаєр, посол Євросоюзу в Австрії

Голова представництва Єврокомісії в Австрії, колишній генеральний секретар цієї європейської інституції Мартін Зельмаєр є досить відомою фігурою в австрійських ЗМІ – передусім, завдяки своїм виступам на захист спільного європейського проєкту, а також України та засудженню російської агресії. Восени минулого року він узагалі опинився через свої висловлювання у центрі медійної уваги, зазнавши при цьому жорсткої критики з боку австрійських політиків. При цьому, слід зауважити, – необґрунтованої критики.

Власний кореспондент Укрінформу у Відні поспілкувався з Мартіном Зельмаєром 30 січня, за день до залишення ним посади. Тож вашій увазі пропонується фактично останнє інтерв’ю Зельмаєра на посаді голови представництва Єврокомісії в Австрії.

Культура

Євгенія Кузнєцова, письменниця

Перший роман цієї талановитої української письменниці «Спитайте Мієчку» вийшов у 2021 році, він відразу полюбився читачам і увійшов до коротких списків Літературної премії «Книга року BBC», саме про нього детально йшлося у нашому попередньому інтерв’ю, записаному буквально за місяць до повномасштабного вторгнення. Друга її реалістична художня книга - «Драбина» - вийшла друком під час великої війни у 2023 році та стала вже переможцем Літературної премії «Книга року BBC - 2023». Крім того, Євгенія Кузнєцова за цей час встигла видати і науково-популярний посібник «Мова-меч. Як говорила радянська імперія». От саме про ці нові видання (та не тільки про них) ми й поговорили у нашій великій розмові для Укрінформу.

Топ відео:

Війна: Гість восьмої програми Костянтина і Влади Ліберових «Станція Краматорськ» – керівник пресслужби ОСУВ «Хортиця» капітан ЗСУ Ілля Євлаш.

У цьому випуску говорили про таке:

- Як відбувалось інформаційне протистояння росії в перші дні вторгнення

- За яких обставин з'явився знаменитий «Привид Києва»

- Як це – служити під командуванням «жорсткого» генерала Олександра Сирського

- Чому журналістів не одразу пускали у звільнені від рф міста

- Що робити, щоб світ не втрачав інтересу до війни в Україні

- Чому багато жителів східних регіонів України досі перебувають під впливом російської пропаганди

- Хто написав пісню «Байрактар» і яка була роль «байрактарщини»

- Чи мають право блогери під час війни їздити на Мальдіви

- «Наше завдання якісно і з самовіддачею описувати життя святих – бійців ЗСУ»

- «Нинішня війна – це тест для української нації

Фронт: На фронті пліч-о-пліч з військовими б'ють ворога правоохоронці. Вчорашні слідчі та криміналісти сьогодні нарівні з іншими підрозділами Сил оборони беруть участь у штурмових діях, коригують вогонь, ведуть розвідку у тилу ворога, знищують супротивника.

Обстріли: Російський терор 7 лютого: наслідки масованої ракетної атаки по Україні

Щонайменше 5-ро людей загинули внаслідок російської масованої ракетної атаки по українських містах вранці 7-го лютого. Уламки ракети влучили у багатоповерхівку та СТО у Києві. Зруйновано житлові будинки на Миколаївщині та Київщині та промислове підприємство на Львівщині. Інформація про поранених та загиблих ще уточнюється. Усі деталі чергового теракту росіян дивіться у нашому відео.

Новини, які можуть вплинути на події в країні:

Війна

За «рік Малюка» СБУ двічі підірвала Кримський міст і викрила 47 агентурних мереж Росії

Бійці СБУ воюють у найгарячіших точках війни: знищили ворожої бронетехніки на понад 1 млрд дол. За «рік Малюка» СБУ утилізувала 556 танків; «квитки на концерт Кобзона» отримали Ківа, Татарський та інші. СБУ ліквідувала десятки воєнних злочинців, викрила 47 агентурних мереж РФ, а московська церква більше не почуває себе вільно в Україні.

Соціум

СоціаРада до кінця лютого розгляне законопроєкт про множинне громадянство - Корнієнко

Корнієнко акцентував, що парламентарії та влада завжди працювали над тим, «щоб українці в усьому світі, незважаючи на громадянство, яке вони наразі мають в країнах, де проживають, могли відчувати себе українцями, приймати участь в житті країни, реалізувати себе тут, інвестувати в державу і отримати деякі виборчі права». 

Наслідки тероризму

З лютого 2022 року через вибухонебезпечні предмети загинули 277 цивільних - Міноборони

"З початку повномасштабного вторгнення серед населення в Україні відбулося понад 600 інцидентів, пов’язаних з мінами та вибухонебезпечними залишками війни. Постраждало 898 особи, з яких 277 загинули і 621 отримали травми", - сказав речник Державної спеціальної служби транспорту Віталій Кирилов.

До зустрічі наступної п’ятниці!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-