Екологи розробили програму для порятунку популяції зубрів в Нацпарку «Залісся»

Екологи розробили програму для порятунку популяції зубрів в Нацпарку «Залісся»

Фото
Укрінформ
Всесвітній фонд природи WWF-Україна запустив фандрейзингову кампанію «300 км шляху до кохання та порятунку зубрів».

Її запущено для відновлення субпопуляції зубрів у Національному природному парку «Залісся», який понад місяць перебував під російською окупацією у березні 2022 року. Про це кореспонденту Укрінформу розповіли у природоохоронній організації WWF-Україна.

Територія «Залісся» зазнала потужних артилерійських і мінометних обстрілів, лісовими дорогами пересувалися військові підрозділи й техніка. Війна вплинула на загальний стан зубрів у природному парку: серед них не залишилося жодного дорослого самця. Якщо найближчим часом не заселити туди хоча б одного бика, то ця субпопуляція приречена на вимирання.

«Станом на початок 2022 року субпопуляція налічувала 13 дорослих самок, 4-х дорослих самців, 5 особин 2-4-річного віку і двоє телят попереднього року народження. На сьогодні в стаді 14 особин» - повідомили у WWF-Україна.

Читайте також: Екологічна складова вперше в історії може стати частиною репарацій – Міндовкілля

Тут зазначили, що у XVII-XIX століттях існування зубрів вже було під загрозою через надмірний неконтрольований промисел і браконьєрство. У більшості країн Європи, зокрема в Україні, зубрів в дикій природі знищили повністю. І лише завдяки природоохоронним заходам вдалося частково відновити окремі субпопуляції. Порівняно з початком 90-х років минулого століття чисельність зубра в Україні скоротилася майже вдвічі: 5 субпопуляцій вже зникло, і «Залісся» може стати наступним.

Для збереження популяції фахівці з WWF-Україна вирішили доставити до «Залісся» одного чи двох самців зубра з Вінниччини.

Оскільки зубр є твариною з Червоної книги України, для його відлову необхідно отримати дозвіл Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Процес отримання дозволу включає попереднє погодження в різних інституціях. Цей процес триває WWF-Україна вже отримав перші погодження.

Для відлову тварин, забору і проведення необхідних аналізів, добору відповідного транспорту для їх перевезення, залучання спецтехніки та виготовлення кліток, за підрахунками WWF-Україна, необхідно витратити 400 тис. грн.

Долучитись до порятунку та зменшити відстань між зубрами можна за посиланням.

У випадку успішного переселення самця зубра до Нацпарку «Залісся» субпопуляція тварин почне відновлюватися через 2 роки.

«Про повноцінне відновлення говорити складно: буде ясніше після успішного перевезення, адаптації, ефективного парування і народження здорового потомства. Експерти WWF-Україна прогнозують початок відновлення популяції не раніше, ніж за 2-2,5 роки», - повідомили Укрінформу в WWF-Україна.

Екологи розробили програму для порятунку популяції зубрів в Нацпарку «Залісся» / Фото надані WWF-Україна

Національний природний парк «Залісся» розкинувся на частині двох областей - Київської та Чернігівської. На територію НПП зубрів завезли в 1967 році з Біловезької Пущі. Вісім тварин утворили заліську субпопуляцію, що й нині мешкає в умовах напіввільного утримання. Огороджена площа угідь «Залісся» становить 14,8 тис. га, але в березні 2022 року значна їхня частина була знищена внаслідок російського військового вторгнення на територію України.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2023 року WWF-Україна випустила 2500 молодих особин стерляді та осетра в Соломонів рукав річки Дунай на території Дунайського біосферного заповідника. Це зариблення - перше з початку повномасштабного вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-