Що робити, якщо до вас залетів кажан або ціла колонія? Поради зоолога

Що робити, якщо до вас залетів кажан або ціла колонія? Поради зоолога

Укрінформ
Якщо це сталося у теплу погоду – випадкового гостя треба випустити, але з зимувальною колонією треба діяти інакше. Укрінформ дізнався у фахівців, як діяти, щоб не нашкодити цим тендітним і корисним створінням

Суспільство сколихнула нещодавня сумна історія, яка сталася у Полтаві на початку січня, коли під час ремонту балкона з висоти 8-го поверху викинули понад 1000 кажанів, а ще частину віднесли на смітник у зав'язаному поліетиленовому пакеті. Тоді, згідно зі звітом Українського незалежного інституту екології, 522 кажани загинули від переохолодження, асфіксії та падіння з висоти. Це були руді вечірниці.

ПОТРІБНО РОЗУМІТИ РІЗНИЦЮ, КОЛИ ДО ВАС ВИПАДКОВО ЗАЛЕТІВ ОДИН ЧИ КІЛЬКА КАЖАНІВ, А КОЛИ ПОРУЧ ВЛАШТУВАЛАСЯ ЗИМУВАЛЬНА КОЛОНІЯ

Всього в Україні мешкають 28 видів рукокрилих, всі вони занесені до Червоної книги та потребують охорони. Полтавські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорсткого поводження з тваринами, зараз триває розслідування. Але це, на жаль, не перший випадок, подібне вже траплялося у Києві та в інших містах, і не всі вони відомі фахівцям чи захисникам тварин.

Для того, щоб подібного не траплялося в майбутньому, щоб люди були гуманнішими та знали, як діяти в схожих ситуаціях і випадково не нашкодити цим таємничим нічним тваринкам, ми поговорили з їх дослідницею, старшою науковою співробітницею лабораторії популяційної екології Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, кандидаткою біологічних наук Оленою Годлевською .

Олена Годлевська
Олена Годлевська, кандидатка біологічних наук, старша наукова співробітниця лабораторії популяційної екології Інституту зоології імені І.І. І. Шмальгаузена НАН України

Спершу потрібно розділити ситуації – коли до вашої оселі в теплу пору або в міжсезоння випадково залетів один чи кілька кажанів і коли ви виявили у будинку зимувальну колонію цих тваринок – це абсолютно різні історії, наголошує пані Олена .

Якщо до вашої квартири залетів одинокий кажан – для нього це стане пасткою, оскільки більшість видів не дуже маневрові і, потрапивши до вас через якусь шпарину, вже не можуть вибратися назовні. Тому таким випадковим «гостям» потрібно допомогти та випустити на волю (поради як саме це зробити – далі у нашому матеріалі).

Але зовсім інша історія – коли ціла колонія кажанів оселилася на зимівлю десь поблизу вашого житла, наприклад, біля порожнини обшивки балкона (як це сталося у Полтаві). І діяти тут треба зовсім інакше.

Нетопир білосмугий
Нетопир білосмугий також часто оселяється в будівлях

«То був не випадковий заліт тварин – вони вибрали собі «квартиру» для зимівлі в обшивці, оселилися там і могли б спокійно доспати до весни, весною – прокинутися і полетіти у своїх справах. Але там саме робили ремонт і через непоінформованість та негуманність людей сталося те, що сталося», – констатує дослідниця.

- То як у тій ситуації потрібно було правильно вчинити? – уточнила я у науковиці.

- Найоптимальніше – треба було припинити роботи, щоб не нашкодити тваринам. Далі – зв'язатися з фахівцями і, якщо є така можливість, зберегти це сховище до весни. Ви ж розумієте, як усе відбувається в природі? Жили собі кажанчики, шукали місце, де зимувати, знайшли. Вони ж усю зиму проводять у сплячці і для цього їм потрібні «квартири», де можна спокійно спати весь холодний період, не замерзнути і дожити до весни без харчування. Бо харчуються вони комахами, а зимою комах немає – весь час відсутності їжі вони проводять у сплячці. Ось цей вид – руді вечірниці, колонію яких винищили в Полтаві – можуть зимувати в будівлях, от вони шукають якесь порожнисте місце (це може бути і обшивка балкона чи стіни, якісь шви, конструкційні порожнини), а потім, коли стане тепло, вони самі звідти полетять.

ЯКЩО ВИ НАВІТЬ ПРОСТО ВВЕДЕТЕ В ІНТЕРНЕТІ ФРАЗУ: «ЗНАЙШОВ КАЖАНА» – ТАМ БУДУТЬ НЕОБХІДНІ ТЕЛЕФОНИ

- А якщо залишити зимувальну колонію на тому ж місці немає змоги, то що робити, до кого звернутися?

- В Україні зараз досить розвинена волонтерська мережа, яка зможе вам допомогти. Зокрема, ті тварини, які залишилися від понівеченої колонії, яких зібрали в Полтаві, поїхали до Харкова, до спеціалізованого реабілітаційного центру рукокрилих.

В Києві наразі такого великого центру немає, але цим точково займаються волонтери, наприклад, Команда порятунку тварин Києва – вони приймають дзвінки, виїжджають на виклики і зможуть відповісти на запитання, що робити з колонією. Наскільки я знаю, Харківський центр реабілітації рукокрилих теж консультує по всій Україні. Тобто, якщо ви навіть просто введете в пошуковику фразу: «Знайшов кажана» – там точно будуть необхідні телефони.

- Чи буває, що кажани великою колонією залітають у внутрішні приміщення? Не на зимівлю, як в описаній вами ситуації, а з якихось інших причин?

- Ситуації, коли тварини залітають великою купою до внутрішніх приміщень (квартир, балконів), також трапляються, хоча і не дуже часто. Це буває під час міграцій колоніальних видів. Найчастіше – наприкінці літа, на початку осені. Під час міграцій вони не дуже «розбірливі», де їм перечекати ніч або дві, і можуть помилково залітати всередину житлових приміщень. Наприклад, ви поїхали і залишили кватирку відкритою, повернулися – а у вас у квартирі купа кажанів. Це не означає, що вони збираються у вас жити, просто «помилися адресою», а назовні самостійно вибратися не можуть. Тоді оптимально зв'язатися з фахівцями і запитати, як це зробити найкраще, обережно зібрати колонію та випустити. Або ж, якщо у вашому місті є такі фахівці, запросити їх, щоб вони допомогли, розповіла Олена Годлевська

Потрібно розуміти, що коли тварини залітають у внутрішні приміщення, вони фактично опиняються в пастці. Зокрема, вид, який був знайдений в Полтаві, не дуже маневровий, і якщо вони через невеличку щілину потрапляють в квартиру, то вилетіти просто не можуть. Але, – наголошує зоологиня – це різні випадки - коли кажани випадково залітають до кімнат, і коли оселяються  в будинку, поза житловим простором. Якщо залетів до кімнати йому потрібна наша допомога, а якщо оселився поруч – наша дружність і добре ставлення.

ДО ПРИМІЩЕНЬ МОЖУТЬ ЗАЛІТАТИ І ПООДИНОКІ КАЖАНИ – ЧАСТО ЦЕ МОЛОДІ ТА НЕДОСВІДЧЕНІ АБО ОСЛАБЛЕНІ ТВАРИНИ

Підковик малий – один із двох видів підковоносих в українській фауні.
Підковик малий – один із двох видів підковоносих в українській фауні

Також до приміщень можуть помилково залітати і поодинокі кажани. За словами пані Олени, часто це трапляється з молодими та недосвідченими тваринами, особливо у другій половині літа та на початку осені. Взимку таке може трапитися з ослабленими тваринами або ж з такими, які невдало вибрали собі на зиму сховище або втратили його.

Олена Годлевська поділилася порадами, як діяти, якщо до вашого помешкання (квартири, балкона) випадково залетів кажан:

  • Перш за все, треба пам’ятати, що нічого страшного чи надзвичайного в такій ситуації нема. Кажани не атакують людей і потребують нашої дружності.

  • По-друге, якщо виникає необхідність взяти кажана на руки, робити це треба обережно і тільки в щільних рукавичках або ганчірочкою. Будь-яка дика тварина може захищати себе, коли її беруть до рук, може і вкусити.

  • Якщо поруч з кажаном є домашні тварини, які можуть спробувати впіймати його, заберіть їх з приміщення. Бо вони можуть поранити або вбити кажана, а великі види кажанів можуть вкусити кота/собаку.

  • Якщо кажан літає, зачекайте поки він сяде на якусь поверхню. Літаючого кажана неможливо спіймати у повітрі без ризику серйозно йому зашкодити. У жодному разі не намагайтеся збити тваринку – так її можна покалічити.

Нетопир білосмугий
Нетопир білосмугий за розмірами менше навіть сірникової коробки
  • Обережно «ув’язніть» кажана – найоптимальніше: взяти простору ємність (наприклад порожню коробку з-під взуття) і накрити сидячу тваринку. Потім візьміть картонку та просуньте її між коробкою та поверхнею, на якій сидить кажан (стіна, підлога, стеля). Тримаючи картонку, м’яко переверніть коробку – кажан опиниться «ув’язненим» у коробці. Або ж обережно візьміть кажана до рук, обов’язково надівши товсті рукавички, та посадіть до коробки.
  • Якщо ви знайшли кажана у теплий період року, його можна випустити ввечері або вночі. Якщо він активний (активно переміщується по ємності), візьміть коробку, вийдіть на вулицю та відкрийте кришку, дозволивши тварині вилетіти.

  • Треба переконатися, що кажан полетів, а не сів на якусь поверхню (в межах досяжності котів).

  • Якщо кажан не активний, треба його «розігріти». Візьміть в руку (в рукавичці) та потримайте до моменту, коли він почне активно рухатися. Після чого звільніть його.

  • Якщо на вулиці мінусова температура, випускати кажана не можна – він не зможе знайти собі притулок і загине. В такому випадку обов’язково якнайшвидше (наприклад, протягом доби) зв’яжіться зі спеціалістами, про яких ми розповідали вище і передайте його під їхню опіку.

  • Поки кажан чекає передачі фахівцям (чим швидше, тим краще!), він може знаходитися у коробці. У коробку з кажаном треба покласти шматок тканини або ж повісити її на край коробки, щоб кажан зміг зачепитися за нього і влаштуватися в зручному для нього положенні. Коробку обов’язково слід закрити кришкою і закріпити її.

Кажан пізній
Кажан пізній - один з видів, який нерідко залітає всередину помешкань
  • Якщо коробка досить простора, всередину можна поставити невелику пласку ємність з водою. Або ж, узявши звірятко до рук (обов’язково в рукавичках!), запропонувати йому воду з шприца зі знятою голкою.
  • Не слід намагатися підгодувати кажана їжею «зі столу». Усі наші види кажанів живляться комахами і звичайні для нас продукти (хліб, яйця, м'ясо, фрукти тощо) вони не їдять. Зимою комах немає, тому період відсутності корму кажани переживають у сплячці, для якої їм потрібні певні температурні умови.

КАЖАН – ПО СУТІ ЦЕ МЕТЕЛИК З ВЕЛИКИМИ КРИЛАМИ. ДРІБНІ ВИДИ МОЖУТЬ ВАЖИТИ І ПО 7-8 ГРАМІВ
Нетопир лісовий (дорослі в середньому важать близько 8 грамів
Нетопир лісовий (дорослі в середньому важать близько 8 грамів)

Як бачимо, причини через які до наших осель у гості залітають рукокрилі, можуть бути різні, але, треба пам’ятати, що в тому, що до вас залетів кажан, нічого страшного або небезпечного немає. Більше того, кажани – корисні тваринки, які тримають баланс у природі. Всі види, які мешкають в Україні – комахоїдні, вони харчуються комахами і споживають їх у величезній кількості, в тому числі комах-шкідників, які нищать наші поля та ліси, тобто кажани тримають контроль кількості комах-шкідників.

До того ж це дуже тендітні тваринки, і хоча розмах крил у них досить значний, але, по суті, це істота вагою 20 грамів (якщо говорити про руду вечірницю).

«Маса тіла великих видів нашої фауни – в середньому 25-28 грамів, а дрібні види важать 5-8 грамів. По суті це метелик з великими крилами (якщо порівнювати з більш знайомими людям об'єктами). Відповідно, всі їхні структури тіла дуже тендітні, тому будь-які необережні рухи людини (якщо, наприклад, намагатися збити кажана в повітрі), можуть їх сильно покалічити», – розповіла про своїх підопічних кандидатка біологічних наук Олена Годлевська.

Любов Базів. Київ

Фото надані Оленою Годлевською.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-