Директор ДБР - про «справу Мазепи»: Розслідування триває з січня 2022 року

Директор ДБР - про «справу Мазепи»: Розслідування триває з січня 2022 року

Укрінформ
Держбюро розслідувань розслідує провадження про незаконне відчуження земель Київської ГЕС, фігурантом якого є бізнесмен Ігор Мазепа, з січня 2022 року.

Про це заявив директор ДБР Олексій Сухачов на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Провадження розслідує ДБР із січня 2022 року. Нам передали розслідування за фактом заволодіння земель та гідротехнічних споруд на території Київської області, яке з 2014 року розслідувалося різними органами досудового розслідування. До схеми у тому числі причетні посадовці Держгеокадастру та інші чиновники, які є суб’єктами ДБР. Саме тому наш правоохоронний орган і займається розслідуванням цього провадження», - пояснив він.

За словами Сухачова, слідчі ДБР провели великий об’єм слідчих дій та експертиз, які дали змогу довести причетність до цієї оборудки не лише місцевих чиновників та посадовців Держгеокадастру Київщини, а й відомих бізнесменів, забудовників.

Читайте також: «Фактично безальтернативний арешт»: бізнесмен Мазепа назвав заставу в ₴349 мільйонів непідйомною

«Документально підтверджена незаконна забудова та приватизація понад 7 гектарів. Робота не зупиняється і наразі вживаються заходи щодо доведення причетності цих осіб до заволодіння близько 300 гектарів землі орієнтовною вартістю 1,1 млрд грн», - зазначив Сухачов.

Водночас він наголосив, що суб'єктами ДБР «є злочинці, а не прізвища».

«Наші фігуранти - це громадяни, які порушили закон заради особистої вигоди. Україна - правова держава, і кожен має право на захист. Але не можна підмінювати поняття і прикривати злочини химерними звинуваченнями у переслідуванні бізнесу. Це тим більше небезпечно під час повномасштабної агресії РФ проти України», - наголосив він.

Директор ДБР нагадав, що відомство веде багато справ, у яких фігурують відомі бізнесмени та компанії. Він згадав, зокрема, справи про розкрадання коштів вкладників банку «Фінанси та кредит» у обсязі понад 1,4 млрд грн, основним фігурантом якої є бізнесмен Костянтин Жеваго, щодо Полтавського турбомеханічного заводу, щодо заступника голови Федерації профспілок України тощо.

Читайте також: Суд відправив брата бізнесмена Мазепи під арешт, застава - ₴44 мільйони

Як повідомлялося, 18 січня засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали під час проходження українсько-польського кордону у пункті пропуску «Шегині».

У Державному бюро розслідувань зазначили, що бізнесмен затриманий за фактом протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди об'єкта критичної інфраструктури - Київської ГЕС. За даними слідства, фігурант є організатором цієї оборудки.

У різних регіонах України правоохоронці затримали також трьох інших учасників злочинного угруповання, зокрема брата організатора.

У ДБР зазначили, що злочинну організацію, яка протиправно заволоділа понад 7 гектарами земель, де розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС, викрили наприкінці листопада минулого року. Встановлено, що входили до неї майже 20 осіб.

У компанії Concorde Capital відкидають звинувачення.

Ігор Мазепа заявив, що не розуміє причин свого затримання, бо рішення про виділення земельних ділянок він не приймав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-