У «Довіднику безбар'єрності» з'явився розділ про взаємодію з людьми, які мають досвід війни

У «Довіднику безбар'єрності» з'явився розділ про взаємодію з людьми, які мають досвід війни

Укрінформ
У "Довіднику безбар'єрності" з'явився розділ про взаємодію з людьми, що мають досвід війни.

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента Олена Зеленська повідомила у Телеграмі.

"Кожен із нас за ці понад 600 днів повномасштабної війни набув унікального досвіду. На жаль, цей досвід і про біль, і про втрати. Про життя в очікуванні вдома найріднішої людини і про участь у бойових діях. Як взаємодіяти з людьми, що мають досвід війни, розповідає новий розділ "Довідника безбар’єрності". Кожна з його порад, розроблених фаховими психологами, ґрунтується на простому правилі – повазі до гідності людини", - зазначила Зеленська.

За її словами, не варто розпитувати людину про те, де вона була, що робила та бачила на війні.

"Інколи вона не може або не хоче розповідати. Варто пропускати свою цікавість через фільтр: "Для чого я це запитую? Навіщо мені це знати?". Запитання про досвід, мов гачок, можуть витягнути з душі травматичні спогади. Запитання-табу: "А що було на війні?", "Ти бачив загиблих або як хтось помирає?", "У тебе стріляли?", "Ти бачив якісь відірвані частини тіла?", "А де ти вбивав?", - підкреслила перша леді.

Також вона радить не наближатись до людини з бойовим досвідом зі спини, бути обережними із жестикуляцією, попереджати про голосні звуки, крики, сплески.

"Не знецінюйте досвід запитанням: "Навіщо ти туди пішов/пішла?". Це особливо боляче чути жінкам, які на війні виконують завдання й несуть відповідальність нарівні з чоловіками, щоб потім вдома почути: "Ти ж могла сидіти тут із дітьми?!", - зауважила Зеленська.

Читайте також: У «Довідник безбарєрності» інтегрували розділ про взаємодію із захисниками у мирному житті

Також дружина Президента радить не демонструвати жалість, "хоча це часто виходить ненавмисне, коли людина хоче проявити співчуття". Натомість краще зосередитися на тому, як можна підтримати людину, а не вганяти її в стан жертви.

"І ще один аспект. Війна змінює не лише людину, яка була на полі бою, але й членів її сім’ї. Саме тому важливо підтримувати сім’ї тих, хто воює. Впевнена, ми як суспільство маємо приділити величезну увагу етиці спілкування. А новий рік стане роком поваги та вдячності до тих, хто має безмежну сміливість боронити нас на фронті", - наголосила Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, дитячій психолог Світлана Ройз поділилася практиками та порадами, які саме зараз можуть допомогти дітям подолати стрес, викликаний війною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-