У «Довідник безбар’єрності» інтегрували розділ про взаємодію із захисниками у мирному житті

У «Довідник безбар’єрності» інтегрували розділ про взаємодію із захисниками у мирному житті

Укрінформ
Дружина Президента України Олена Зеленська повідомила, що у новий розділ «Довідника безбар’єрності» – «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» інтегрували поради про взаємодію, засновану на повазі до різного досвіду.

Як передає Укрінформ, про це перша леді повідомила в Телеграмі.

«Нескорені на полі бою, наші захисники й захисниці можуть бути вразливими в мирному житті. Співчутливі погляди чи, навпаки, коли на протез або бойове поранення вказують пальцем. Надмірна запопадливість така ж образлива, як і байдужість. Запитання про втрату побратимів / посестер і «чи ти вбивав?» порушують будь-які кордони», - зазначила Зеленська.

Читайте також: Зеленська розповіла африканським ЗМІ про викрадення Росією українських дітей

За її словами, знявши військові чоботи та бронежилет, удома, звикаючи до нової рутини, людина потребує підтримки, тепла та поваги до власної гідності.

«Як її проявляти, пояснює відеопроєкт «Спілкування з Нескореними», створений телеканалом СТБ (група Starlight Media) за експертної підтримки громадської організації «Безбар’єрність», - зауважила перша леді.

У відеопроєкті про взаємодію, засновану на повазі до різного досвіду, говорять самі захисники й захисниці, учасники української збірної Invictus Games. Відповідні поради інтегровано у новий розділ «Довідника безбар’єрності» – «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія».

Читайте також: Зеленська розповіла про ще один приклад інклюзії - «ательєнормально»

Дружина Президента оприлюднила низку порад із нового розділу довідника.

Людина – насамперед. Це золоте правило, прописане в «Довіднику безбар’єрності», працює завжди й усюди. Перед вами захисник / захисниця – людина, яка в одну мить залишила звичне життя й пішла боронити наше сьогодні й завтра. Чи не найбільша образа для неї – жалість.

Запитання. Саме з нього варто починати розмову, коли не знаєш, як краще. Чи можу я звернутися? Чи можу запитати? Чи потрібна допомога?

Про допомогу. Як кажуть герої відеоролика, лише ветеран чи ветеранка вирішують, потрібна йому / їй допомога чи ні. Варто спокійно реагувати, якщо вашу пропозицію пригостити кавою чи будь-яку іншу не прийняли.

Не узагальнювати - ще одне важливе правило. Те, що сподобається одній людині, іншу може образити. Щире «вибач» – завжди в поміч.

«А «дякую», яке можна висловити, просто приклавши руку до серця й кивнувши захиснику чи захисниці, матиме терапевтичний ефект навіть для вас самих», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, український «Довідник безбар‘єрності» отримав нагороду конкурсу Best Baltic Book Design на Міжнародному Вільнюському книжковому ярмарку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-