Нацбанк презентував набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів»

Нацбанк презентував набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів»

Фото
Укрінформ
Голова Національного банку України Андрій Пишний спільно із заступником голови Місії США в Україні Робертом Нідемом презентували сьогодні, 21 грудня, набір пам’ятних монет "Щедрик – колядка дзвонів".

Про це повідомляє пресслужба НБУ, передає Укрінформ.

"Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія "Щедрика" нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься "Колядка дзвонів". Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі", – зазначив Пишний.

Роберт Нідем під час презентації сказав, що ця монета відображає визначальний момент музичного обміну та прославляє унікальну культурну спадщину України. "Це чудове свідчення глибокого та міцного зв’язку між нашими двома країнами, а також стійкості та сили України", - наголосив представник Місії США.

Набір із трьох срібних пам’ятних монет "Щедрик – колядка дзвонів" продовжує серію "Українська спадщина" та присвячений одному з національних музичних символів України – всесвітньовідомій колядці "Щедрик" в обробці композитора Миколи Леонтовича.

НБУ презентував набір пам’ятних монет "Щедрик – колядка дзвонів” / Фото: Геннадій Мінченко

Кожна з монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г (кожна).

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою – культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні "Щедрик".

Читайте також: Нацбанк презентував пам’ятну монету «Командування об’єднаних сил Збройних Сил України»

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання "Щедрика" хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

Реалізація набору пам’ятних монет здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ та банками-дистриб’юторами (АТ АБ "Укргазбанк", АТ "АБ "Радабанк", АТ "Таскомбанк", АТ КБ "ПриватБанк") у 2024 році.

Тираж набору – до 5 000 штук.

Як відомо, у 1922 році Українська республіканська капела під проводом видатного диригента Олександра Кошиця виконала "Щедрик" у найпрестижнішому залі Нью-Йорка – Карнеґі-холі. Згодом з’явилася його англомовна версія – колядка "Carol of the Bells" в обробці американського композитора українського походження Пітера Вільговського, що стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-