Україна та ще 10 країн повернулись до Альянсу незалежних пресрад Європи після виключення Росії

Україна та ще 10 країн повернулись до Альянсу незалежних пресрад Європи після виключення Росії

Укрінформ
Україна та ще 10 країн на засіданні в Антверпені повернулись до Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання Росії.

Про це повідомила Комісія з журналістської етики (КЖЕ), передає Укрінформ.

14 грудня загальні збори Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE) в Антверпені (Бельгія) підтримали повернення України та ще 10 країн, які тимчасово призупиняли своє членство в організації через присутність там РФ. Йдеться про пресради Вірменії, Бельгії, Данії, Естонії, Фінляндії, Грузії, Молдови, Ірландії, Норвегії та Швеції.

У колективному зверненні йдеться, що рік тому десять країн відчували солідарність і твердо погоджувалися з КЖЕ, що було абсурдом мати російську раду як члена AIPCE, оскільки в Росії немає можливості для функціонування незалежного регулювання медіа, а весь медіасектор використовується в пропагандистській машині президента РФ Володимира Путіна для ведення військової пропаганди, і російська рада визнала, що вони не будуть вирішувати жодні скарги щодо висвітлення російської агресії проти України.

“Це було важке рішення для нас призупинити членство, оскільки ми розуміємо важливість AIPCE як платформи для співпраці та діалогу між пресрадами. Проте нас змусили це зробити через нашу відданість принципам демократії та вільної журналістики, які ми вважали компрометованими за межами меж. У серпні 2023 року AIPCE проголосувала за виключення Російської ради зі складу AIPCE, відкриваючи дорогу нашому поверненню”, – зазначається у зверненні.

Організації також висловили подяку Адрієну Колліну з Європейської федерації журналістів за його посередницьку діяльність. Вказано, що його робота була важливою у подоланні конфлікту та сприянні конструктивному діалогу між AIPCE та членами, що призупинили участь. Окрема подяка висловлена команді посередників AIPCE – Роману Портаку з Німецької ради, Дафні Кун з Голландської ради та Балажу Вейєру з Угорської ради.

За словами голови КЖЕ Андрія Кулікова, “завдяки спільним зусиллям вдалося змінити склад Координаційного комітету Альянсу, внести зміни в процедуру роботи Альянсу і на 100% виключити представників РФ з членства в цій організації. Тепер Альянс возз’єднався, і це, беззаперечно, історичне рішення. Його важливість у тому, що завдяки ініціативі України та підтримці ще 10 країн, Альянс стає сильнішим у захисті власних цінностей та принципів демократії".

Читайте також: Росія через санкції втратила близько 10% зростання ВВП - радник Єрмака

"Для Комісії з журналістської етики важливо разом із європейськими колегами розвивати саморегулювання та етичну журналістику. Й разом з тим, ділитися нашими напрацюваннями, адже по деякім питанням Україна йде попереду колег”, – підкреслив Куликов.

AIPCE – це мережа незалежних пресрад та медіа рад Європи для зміцнення співпраці та обміну інформацією.

Крім України й Росії, яку нині звідти виключили, до організації входять 26 країн: Австрія, Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Кіпр, Болгарія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Угорщина, Косово, Ірландія, Чорногорія, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні Альянс незалежних пресрад Європи (AIPCE) виключив із свого складу російську "Общественную коллегию по жалобам на прессу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-