СБУ затримала ще п’ятьох організаторів схем ухилення від мобілізації

СБУ затримала ще п’ятьох організаторів схем ухилення від мобілізації

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України заблокувала нові схеми ухилення від військової служби та нелегального виїзду за межі України чоловіків призовного віку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримали п’ятьох організаторів оборудок, які пропонували злочинні «послуги» не лише потенційним призовникам, але й діючим військовослужбовцям.

«Зловмисники «гарантували» своїм клієнтам, що за гроші «спишуть» їх з військового обліку або переправлять за кордон поза контрольно-пропускними пунктами. «Ціна питання» становила до 6 тис. американських доларів з одного ухилянта залежно від терміновості виконання «замовлення», - ідеться в повідомленні.

Так, у Черкасах затримали місцевого адвоката та його спільника, які продавали фіктивні висновки ВЛК діючим військовим.

У підроблених документах вони робили висновок про «погане здоров’я» клієнтів, що було формальною підставою для «списання» із військової служби. У подальшому «демобілізовані» могли використати фальшивку для виїзду за кордон.

У Києві викрили двох місцевих жителів, які переправляли ухилянтів до Європейського Союзу через територію невизнаного Придністров’я.

Перед «поїздкою» зловмисники забезпечували своїх клієнтів фіктивними документами ВЛК про непридатність до служби через «наявність хронічних захворювань».

Потім ухилянтів збирали в обумовленому місці та відвозили на легковому авто на територію невизнаної ПМР, а звідти до ЄС.

Крім того, у Запоріжжі затримали двох шахраїв, які видурювали гроші з військовозобов’язаних.

«За винагороду зловмисники обіцяли потенційним призовникам, що зможуть «відмазати» їх від мобілізації, посилаючись на «власні зв’язки» у військкоматі. Але після отримання грошей від ухилянтів фігуранти «обривали» з ними контакти та зникали», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: В Одесі викрили працівника ТЦК, який за гроші відправляв військовозобов’язаних за кордон

За всіма викритими фактами тривають розслідування. Зловмисникам загрожують різні терміни тюремного ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру правоохоронцю з Одеської області, який спробував організувати схему заробітку на незаконному переправленні військовозобов’язаних чоловіків за кордон.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-