СБУ повідомила про підозру соратнику «Мотороли»

СБУ повідомила про підозру соратнику «Мотороли»

Укрінформ
Служба безпеки України повідомила про підозру очільнику так званої "народної ради ДНР" Артему Жозі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, Жога ще у 2014 році підтримав терористів на сході України та разом із сином вступив до угруповання "Спарта". Там він зблизився з терористом "Моторолою" і став його близьким другом і соратником.

Після загибелі ватажка син Жоги очолив угруповання і воював проти України до весни 2022 року, коли його знищили під Волновахою. Потім командування підрозділом терористів перейшло до батька.

Встановлено, що 9 травня минулого року Жога їздив до Москви, щоб отримати з рук президента РФ Володимира Путіна зірку героя, якою загарбники посмертно нагородили його сина.

Також він був присутній у Кремлі під час підписання Путіним так званого "договору про вступ до складу Росії" тимчасово окупованих територій України.

У 2023 році зловмисник взяв участь у псевдовиборах у Донецьку від партії "Единая Россия". За підсумками фейкового плебісциту Жогу призначили "головою парламенту ДНР".

У СБУ нагадали, що раніше Жогу заочно засудили до 12 років тюрми за участь у терористичній організації та незаконних збройних формуваннях.

Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на тимчасово захопленій території України, тривають комплексні заходи для його покарання.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, йому заочно повідомили про підозру у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору (ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України).

Читайте також: СБУ повідомила про підозру російському перевізнику «Шахедів» з Ірану

Як зазначили в ОГП, фейковий підполковник "народної міліції ДНР" представляє "депутатський корпус" під час взаємодії із так званими "урядом", "генеральною прокуратурою", "республіканським банком" й іншими псевдоустановами.

Також він бере участь у налагодженні внутрішньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності "ДНР", обговорює питання інтеграції квазіреспубліки у правове поле РФ, формує "апарат народної ради", погоджує проєкти постанов, підписує договори та інші нікчемні документи з метою легітимізації загарбників в очах населення.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру колишньому «заступникові міністра юстиції ЛНР»

Як повідомляв Укрінформ, СБУ оголосила підозру заступниці очільника загарбницького псевдоуряду Криму Олені Романовській, соратниці гауляйтера Сергія Аксьонова, яка вербує кримських школярів до "Юнармії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-