Жолнович: Після нашої перемоги економічно та соціально будуть непрості часи

Жолнович: Після нашої перемоги економічно та соціально будуть непрості часи

Укрінформ
На тлі скорочення міжнародної підтримки та зростання видатків українського бюджету настав час для обговорення питання про дотримання соціальних гарантій, оскільки після перемоги будуть непрості часи.

Про це під час міжнародної конференції з прав людини "Свобода або страх" заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, передає кореспондент Укрінформу.

«Після нашої перемоги економічно та соціально будуть непрості часи. Вже цього року ми бачимо скорочення міжнародної підтримки. Напевно, наступного року вона буде ще скорочуватися, тоді як наші видатки збільшуються, зокрема соціальні. Чи можемо ми гарантувати таку велику кількість пільг, в том числі ветеранам? Мені здається, соціальні права людини, як і будь-які інші права, крім тих, що є недоторканими, це предмет суспільного договору в громаді: що ми можемо виконати, що ми можемо пообіцяти, чого ми можемо дотриматися», - сказала міністр.

Вона нагадала, що сьогодні соціальний бюджет разом із бюджетом Пенсійного фонду є другим за величиною в Україні після оборонного. І настав час для обговорення, чи можемо ми підтримувати таку велику кількість пільг.

"Тут, звісно, потрібні економічні розрахунки. Але очевидно, що коли кожен другий в країні буде утриманцем, то кожному першому, хто працює, доведеться несолодко", - наголосила міністр. 

Водночас, як підкреслила міністр, принаймні з боку ветеранів та членів їхніх родин немає запиту на пожиттєве утримання державою шляхом надання великої кількості пільг і виплат.

«Вони проактивно пішли на захист нашої держави і після завершення війни хочуть залишатися проактивними громадянами. Хочуть бути економічно самостійними, мати весь обсяг прав, який дозволяє їм гідно жити», - зазначила Жолнович. 

Читайте також: Соціальні видатки у бюджеті-2024 збільшені майже на ₴25 мільярдів – Жолнович

За її словами, держава має забезпечити базові речі ветеранам - справедливу компенсацію за втрату здоров’я або функціональності, надання всього комплексу для реінтеграції військових у цивільне життя. 

Паралельно Мінсоцполітики сьогодні зосереджене на розбудові системи соціальних послуг як комплексному підході до вирішення потреб людини з урахуванням її індивідуальних запитів. 

«Саме розвиток послуг з додатковими гарантіями, в тому числі фінансовими, дозволить кожній родині досягти економічної самостійності, забезпечить їй базовий набір прав, щоб почувати себе соціально включеними», - наголосила Жолнович.

Як повідомлялося, соціальні видатки, передбачені бюджетом у наступному році, є другими за розміром після видатків на оборону, - майже 470 млрд грн. Порівняно з 2023 роком їх збільшено на 25 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-