Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Хто гучніше крикне «ганьба» вчителям

Хто гучніше крикне «ганьба» вчителям

Блоги
Укрінформ
То скільки ж працювати вчителям і скільки їм за те платити? Здається, активних серед них не так уже й багато

Коли ми відстоюємо права вчителів, переконуючи, що ті працюють не 18 годин на ставку, а, насправді, 48, а то й 60, то, очевидно, базуємося на досвіді своєї бульбашки і дописах в учительських групах.

Такі вчителі дійсно є! Але щодо їх критичної маси я дуже сумніваюся.

Невеличкий відступ. Не так давно мав дискусію з ТОР-чиновником одного з міністерств щодо освітньої субвенції і фінансування шкільної освіти в цілому. Розповідав, що під час своїх заходів, які проводжу для громад освітян, маю зворотній зв'язок від них, який підтверджує думку, що значна частина громад уже вжила заходів з економії коштів, а ще частина планує зробити це влітку, і перераховую заходи: оптимізація мережі закладів, мережі класів, педагогічного навантаження тощо.

На що він відповів:

- Сергію Миколайовичу, до вас на заходи реєструються, в основному, активні освітяни та освітні чиновники, які прагнуть розвитку та вирішення проблемних питань, а в опитуваннях беруть участь найбільш відкриті з них чи ті, що мають що сказати. Ми ж маємо і загальні, й конкретні статичні дані по кожній громаді України – і картина зовсім не вселяє оптимізму.

Тож треба бути готовим і до того, що реакцію «геноцид вчителів!!!» на фіксоване збільшення та офіційне розширення педагогічного навантаження, яку так палко підтримують у вчительській бульбашці, поза нею можуть сприймати як «зрештою заставлять їх трохи працювати».

Інше питання – а яку ціну потрібно вторгувати за оте збільшення. І тут обіцянка в 40 тис. грн виглядає дуже блідою.

Бо вже обіцяли.

Бо вже обіцяли й більше.

Бо вже навіть підвищували (а потім спонукали забрати, як з надбавкою за престижність).

Бо 40 тисяч за пару років можуть стати нічого не вартими папірцями, а навантаження залишиться і вже ніколи не понизиться.

А радянську систему оплати праці вчителів «за проведені уроки» таки треба змінювати. Вже давно треба було, але ніхто не брався, бо дуже складне завдання.

Сергій Дятленко
FB

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-