Психологічна допомога військовим - у Києві провели круглий стіл

Психологічна допомога військовим - у Києві провели круглий стіл

Укрінформ
Характер роботи військового психолога в українській армії відрізняється від практики інших країн - українська військова психологія сфокусована на наданні первинної допомоги.

Про це сказала у межах круглого столу в Military Media Center начальниця відділу оперативної психологічної роботи у військах Центру морально-психологічного забезпечення ЗСУ Наталія Мельник.

"Характер роботи військового психолога в українській армії відрізняється від практики інших країн. Ми більше зосереджені на кризову психологію, на надання первинної психологічної допомоги», - сказала вона.

Мельник пояснила це великою кількістю військових, які залучені безпосередньо до бойових дій. «У нас дуже велике навантаження, зокрема психологічне, на військовослужбовців», - зазначила вона. За її словами, впроваджена пограма «Рівний рівному», завдякі якій військовослужбовці вчаться надавати допомогу одне одному безпосередньо на позиціях.

Читайте також: Ринок надання психологічних послуг потребує регулювання і контролю - експерт

Крім того, якщо військовий зазнав психічної травми, то що швидшою і якіснішою буде надана йому психологічна допомога, то меншою буде травматизація такого військового і тим швидше він зможе повернутися у стрій.

У свою чергу начальник відділення оперативної психологічної роботи 72 Центру МПЗ ТРО капітан Андрій Карачевський зауважив, що військові психологи передусім мають надавати бійцям підтримку і передавати навички того, як виходити з важких емоційних станів. "Відчуття військовослужбовцями страху, тривоги, гніву, скорботи за побратимами в бою це природні реакції, які можуть бути подолані відповідними психологічними методиками. Так само як нам потрібно чистити зброю, робити гігієнічні процедури, так само нам треба турбуватися про своє психічне здоров’я»– зазначив капітан.

"98% військовослужбовців 68-ої окремої єгерської бригади, що зазнали психоемоційних травм, повертаються у стрій", - повідомив заступник командира 68-ої окремої єгерської бригади з морально-психологічного забезпечення Сергій Дорошенко. За його словами, цьому сприяє робота психологів й інформаційна ізоляція військовослужбовців на період відновлення, що може тривати від 48 до 72 годин. «Такі реалії. Зазвичай людині треба просто психологічно розвантажитись», – зазначив майор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-