Україні потрібні запобіжники проти використання церков з політичною метою - експерт

Україні потрібні запобіжники проти використання церков з політичною метою - експерт

Укрінформ
В Україні потрібно запровадити законодавчі запобіжники, які не дозволятимуть політичним силам використовувати релігійні організації у своїх інтересах.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, на цьому наголошувалося під час форуму «Бачення України 2030: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери».

«Ми маємо встановити законодавчі запобіжники проти використання релігійних організацій внутрішніми й зовнішніми політичними силами. Дуже важливо також відродити релігієзнавчу освіту та просвіту та втілити заходи з секуляризації суспільного та політичного життя», - зазначив директор Фонду »Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

За його словами, потрібно активізувати діалог між державою та церквою у питаннях реабілітації хворих, поранених, осіб із залежностями, жертв насильства, допомоги сиротинцям.

Серед цілей до 2030 року в галузі культури експерт назвав створення сприятливого податкового режиму, запуск у громадах пілотних центрів надання культурних послуг, відновлення втраченої національної спадщини, інвестиції з боку держави та партнерів, промоцію української культури за кордоном.

Читайте також: В Україні створили Центр зі збереження культурної спадщини у підтоплених областях

За очікуваннями Бурковського, до 2030 року українська має стати основною мовою спілкування в країні. З боку держави фахівці сподіваються на підтримку кримськотатарської та інших мов корінних народів України, гарантування права національних меншин на навчання рідною мовою поряд із державною, сприяння у вивченні англійської та інших мов Євросоюзу.

Водночас у сфері національної пам'яті наголошується на завершенні декомунізації у суспільному житті, інтеграції політики національної пам'яті в освітній процес та музейну справу, на суспільній дискусії щодо взаємних трагічних сторінок минулого із сусідніми народами за формулою «вибачаємо і просимо вибачення».

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович зауважив, що політика у цій сфері має розвиватися у напрямку справедливості, що означає «зближення питань національної пам'яті з питаннями правозахисту - запобігати воєнним злочинам, злочинам з мотивів ненависті, проти людяності».

На його переконання, Україна має створити простір, який би критично осмислював зразки монументальної пропаганди - твори мистецтва. Зокрема, на думку Дробовича, необхідно переосмислити експозицію Музею історії України в Другій світовій війні та інших профільних інституцій.

Читайте також: Україні потрібна інфраструктура пам'яті - Дробович

Своєю чергою перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв закликав громадськість активніше висловлювати пропозиції щодо розвитку культури.

Як повідомляв Укрінформ, на форумі «Бачення України 2030: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери» експерти презентують документ, у якому запропоновані політики реформування соціально-гуманітарної галузі до 2030 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-