Дружини українських дипломатів зустрілися з Вселенським Патріархом і Папою Римським

Дружини українських дипломатів зустрілися з Вселенським Патріархом і Папою Римським

Фото
Укрінформ
Дружини українських дипломатів на зустрічах із Вселенським Патріархом Варфоломієм у Стамбулі та Папою Римським Франциском у Ватикані закликали духовних лідерів сприяти визволенню українських полонених і припиненню ядерного тероризму та екоциду з боку Росії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основною метою ініціативи було звернутись до світових духовних лідерів та нагадати світу про захист наших дітей, про повернення незаконно вивезених; озвучити прохання від родин та близьких військовополонених про їх звільнення, допомогу у пошуку; поширити інформацію про ядерний тероризм та екоцид, про наймасштабнішу загрозу для світу», - зазначила засновниця спільноти «Подружжя українських дипломатів» Тетяна Сибіга.

Як наголосив посол України в Туреччині Василь Боднар, ці візити є важливою ініціативою «м’якої сили» української дипломатії.

«Ми з колегою Романом Недільським (генеральний консул України у Стамбулі - ред.) всебічно підтримали цю ініціативу і особисто мали честь брати участь у реалізації її стамбульської частини. Маю відзначити її надзвичайну успішність і своєчасність. Патріарх Варфоломій виступив із спеціальною промовою, благословив учасників ініціативи, пообіцяв всебічну підтримку. Така проактивна позиція наших дружин демонструє зростаючу роль жіночого фактору в публічній дипломатії та безперечно принесе свою додану вартість у нашу спільну перемогу», - сказав дипломат.

Своєю чергою посол України при Святому Престолі та Суверенному Мальтійському Ордені Андрій Юраш відзначив унікальність цієї місії. «За своїм змістом і суттю ця ініціатива була абсолютно унікальною. За свідченнями багатьох достойників Святого Престолу, вони не пам‘ятають, щоб така ідея була втілена у життя… Масштаб і характер місії були такими вражаючими і переконливими, що коли Папа дізнався про приїзд цієї групи, то максимально швидко і позитивно відповів на прохання посольства про зустріч. Без перебільшення це була історична зустріч... Свідчення українських жінок безпрецедентно зворушили Папу. А його слова близькості і розуміння ще раз засвідчили, що для Папи біль України не є чимось загальним і абстрактним», - сказав Юраш.

На завершення зустрічі з Папою у його приватних покоях присутні помолилися за Україну, припинення страждань українців і перемогу над агресором.

Крім участі у загальній аудієнції з Папою 28 червня делегація побувала на кількох урочистих служіннях, зокрема на одному з головних служінь року - урочистій месі у день святих апостолів Петра і Павла у базиліці Святого Петра.

«Святий Престол знову пересвідчився.., що українська дипломатія пропонує та реалізує неформальні кроки та ініціативи, які змінюють традиційні уявлення з обох сторін. А головне - впливають на зміну позиції і ставлення Святого Престолу до подій у нашій державі. Останні заяви Папи, коментарі державного секретаря кардинала Пароліна та спеціального представника Папи кардинала Дзуппі одночасно про це свідчать», - сказав Юраш.

Читайте також: Папа Римський закликав продовжувати молитися за «багатостраждальну Україну»

Під час зустрічей у Стамбулі та Ватикані дружини українських дипломатів передали Вселенському Патріарху та Папі Римському листи-звернення, в яких розповіли про злочини Росії щодо України та українців, а також звернулися по заступництво та підтримку у подоланні зла.

«Оскільки ми боремось не лише за свої цінності, за своїх дітей, за свій дім, за свою рідну плодючу, щедру землю, але за вічні цінності і безпеку всього світу. Якщо зло вчасно не зупинити - воно ширитиметься далі, загрожуючи усій планеті Земля», - йдеться у зверненні до понтифіка.

У зверненні до Вселенського Патріарха дружини українських дипломатів подякували за постійну підтримку релігійної свободи та прав людини.

Дружини українських дипломатів зустрілися з Вселенським Патріархом і Папою Римським / Фото надані Посольством України в Туреччині та Посльством України при Святому Пристолі у Ватикані

«Завдяки Вашому заступництву та твердому керівництву Україна здобула власну незалежну Церкву, і нині, під час найважчих випробувань для нашої держави, ми з великою радістю поділяємо та засвідчуємо, наскільки прогресивним був такий крок: отримання Томосу для наших віруючих», - йдеться у зверненні.

Точкою відліку для формування спільноти «Подружжів послів України» (а згодом платформи «Подружжя українських дипломатів») стала конференція послів у Гуті в грудні 2021 року, на яку з ініціативи першої леді Олени Зеленської вперше було запрошено подружжя послів. Таким чином була сформована неформальна платформа для спілкування, обміну досвідом та реалізації спільних проєктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-