Україна входить до 50 країн, здатних проводити пересадку легень – МОЗ

Україна входить до 50 країн, здатних проводити пересадку легень – МОЗ

Укрінформ
Україна входить до 50 країн, здатних проводити пересадку легень.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Операції подібного типу вважаються одними з найскладніших. Їх спроможні проводити лише країни з прогресивною та розвиненою медичною системою. Хоча Україна лише почала свій розвиток у даному напрямі, від початку 2023 року вже проведено 3 самостійні операції з пересадки легень. Водночас за період з 2021 по 2023 роки була виконана одна подібна операція, яку вдалося провести завдяки допомозі польських лікарів", - йдеться у повідомленні.

В МОЗ зазначають, що досвід нашої країни з розбудови системи трансплантації, зокрема, напряму пересадки легень під час активної фази бойових дій, – можна вважати унікальним. Адже з подібними викликами не стикалася жодна з цивілізованих країн.

Для проведення високотехнологічних операцій із пересадки органів має стабільно працювати кожна ланка медичного механізму: від лабораторій, операційних та лікарень, які діагностують смерть мозку, до логістичних ланцюжків. Прогрес у даній сфері свідчить не лише про фаховість наших лікарів та відповідність світовим стандартам принципів функціонування системи трансплантації, а й про стійкість всієї медичної системи, зауважили у МОЗ.

Першу трансплантацію легень в Україні провели лікарі Територіального медичного об’єднання Львова, спільно з польськими колегами у вересні 2021 року. Тоді спільними зусиллями фахових команд із двох країн вдалося подарувати «друге дихання» львів’янину Віктору Бабію. Чоловік, який до операції майже три роки не виходив з дому, сьогодні живе повноцінним життям.

Читайте також: Львівські лікарі першими в Україні використали апарат, що продовжує життя донорської нирки

Щоб пришвидшити час, коли в Україні зможуть самостійно проводити якомога більше операцій із пересадки легень, Міністерство охорони здоров’я України відправило групу трансплантологів на стажування до провідних клінік США. Переймати досвід вирушила мультидисциплінарна команда, до якої ввійшли 13 фахівців різних медичних спеціальностей, які залучаються до операцій із пересадки органів. 11 із них – із лікарні «Феофанія».

Наразі, за даними МОЗ, трансплантації легень в Україні, за даними Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, очікують понад 40 пацієнтів. Всі пересадки органів відбуваються в межах пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я з трансплантації. Тариф за пересадку легень встановлено на рівні 2,6 млн гривень. Всі операції – безоплатні для пацієнтів та повністю покриваються за рахунок МОЗ.

Читайте також: У Львові провели першу успішну трансплантацію підшлункової залози та нирки

Як повідомлялося, навесні 2023 року у Львові лікарі провели п'ять одномоментних трансплантацій чотирьом пацієнтам: серця, легенів, печінки, нирок та підшлункової залози. З початку року станом на квітень проведено 124 органні трансплантації. Всього в країні діє 19 центрів трансплантації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-