Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Квас із бузини: антиканцероген і омолоджувальний еліксир

Квас із бузини: антиканцероген і омолоджувальний еліксир

Блоги
Укрінформ
Ферментовані (по-модному) чи квашені (по-звичному) страви та напої – дуже і дуже корисні. Нині детальніше – про квас

Українська мова щедра на прислів’я. Їх так багато, що можна застосувати до будь-якої події чи явища.

Я ж, як людина, що має безпосередню справу з їжею та харчуванням, також знайшла свої «дієтологічні» прислів’я.

Ось, будь ласка, нате вам ідеальні формули здорового харчування і вживання рідини.

«Не з’їм, лиш понадкушую». Ми всі знаємо, що воно має бути різноманітним, що краще в салат покласти трохи моркви, буряка, петрушки, капусти, помідорчика, часничку тощо, ніж лише одну моркву чи одну капусту.

«Часом з квасом, а порою – водою».

Наукою багато разів доведено, що найздоровішим напоєм для людини є вода.

Але можливі і доповнення (саме доповнення, а не заміна) до неї, такі, як зелений та чорний чай, морси без цукру та меду, кава і кваси.

І якщо без морсів спокійно можна обійтися, з’ївши окремо ягоди-фрукти та воду, то квас – це ферментований продукт.

КОРИСТЬ ФЕРМЕНТОВАНИХ НАПОЇВ

Ми всі начувані про те, що ферментовані (по-модному) чи квашені (по-звичному) страви та напої – дуже і дуже корисні.

Вчені не лише досліджують вплив мікроорганізмів на здоров’я і довголіття, але і вплив деяких бактерій у профілактиці та лікуванні різних видів раку, аутизму, ожиріння, серцево-судинних захворювань, у покращенні роботи мозку, лікуванні депресіїї тощо.

Справа дійшла до «мікробіомного інжинірингу», коли виводять мікроорганізми з певними характеристиками, для прицільного використання.

Але давайте про квас.

Квас можна робити будь-з чого: з буряків, яблук, груш, ягід, квітів, і, думаю, що із квіток липи також – може хтось знає, напишіть!

КВАС ІЗ БУЗИНИ

Класичний ферментований напій.

Містить лактобактерії, які покращують склад мікроорганізмів нашого кишківника. У відповідь ці, добре нагодовані мікроорганізми, виробляють корисні молекули, якіі оздоровлюють нас і омолоджують, роблять нас більш адаптованими до непростого життя з його стресами та інфекціями.

В цвіті бузини є комбінація трьох біологічно активних сполук: кверцетину, кемпферолу, рутину, а також дубильних речовин і вітамін С.

Кверцетин має протинабрякову, спазмолітичну, антигістамінну (протиалергічну), протизапальну дію; зменшує ризик розвитку та прогресування ракових захворювань, запалення в судинній стінці, сповільнює процеси старіння, має противірусну дію (віруси герпесу, парагрипу, гепатиту і навіть COVID-19 тощо). І це лише поверхнево та коротко.

Рутин покращує властивості крові, зменшуючи злипання форменних елементів та утворення тромбів.

Кемпферол позитивно впливає на роботу клітин печінки, зменшує ризик раку молочної залози та ревматоїдного артриту.

Антиканцерогенна дія пояснюється тим, що ці речовини активують детоксикацію в печінці та сприяють інактивації мутагенів та канцерогенів.

Загалом квіти бузини мають легку заспокійливу, болетамуючу та сечогінну дію. Корисні при кашлі, хронічних захворюваннях нирок.

Оксана Скиталінська
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-