Українські діти під контролем Росії: як захистити їхні права і майбутнє?

Українські діти під контролем Росії: як захистити їхні права і майбутнє?

Укрінформ
1 червня, 12:30 - пресконференція на тему: “Українські діти під контролем Росії: як захистити їхні права і майбутнє?”.

Організатори: Коаліція “Україна. П’ята ранку”; Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікерки: Онисія Синюк – правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA; Валентина Потапова – керівниця напрямку національної адвокації у сфері освіти Центру громадянської просвіти “Альменда”; Ксенія Корнієнко – юристка Регіонального центру прав людини; Анастасія Пантелєєва – керівниця напрямку документування Медійної ініціативи за права людини; Євгенія Капалкіна – адвокатка Ukrainian Legal Advisory Group.

Актуальні питання:

  • Яка поточна ситуація з депортацією дітей? Як захистити майбутнє дітей на окупованих територіях, а також тих, кого росіяни примусово перемістили за межі України?
  • Хто і як може порятувати Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова і чому ця історія потребує максимального розголосу?
  • Чому «виховні» та «освітні» процеси на окупованих територіях є нічим іншим, як тактикою знищення української ідентичності, і не мають нічого спільного ані з освітою, ані з вихованням?
  • Яким є значення міжнародної адвокації для повернення депортованих Росією дітей та як дотримуватися балансу у висвітленні проблеми, зважаючи на можливі ризики?

Коротко. Напередодні Міжнародного дня захисту прав дитини Росія вкотре показала своє реальне ставлення до дітей – 24 травня 2023 року двоє підлітків Тігран Оганнісян та Микита Ханганов, обидва 2006 року народження, у тимчасово окупованому Бердянську отримали обвинувачення від Слідчого комітету РФ у нібито підготовці диверсії на залізниці. Їм загрожує арешт та строк від 10 до 20 років ув’язнення.

Світ визнає злочином дії Росії стосовно українських дітей – про це йдеться, зокрема, у звіті Московського механізму ОБСЄ. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Владіміра Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей. І хоч повернення викрадених дітей – питання номер один на порядку денному у міжнародній адвокації українських правозахисників, його вирішення впирається у небажання Росії повертати українських дітей.

Крім того, РФ провадить федеральні освітні програми та цілу низку так званих виховних патріотичних заходів, щоб стерти українську ідентичність дітей та «денацифікувати» їх. Результати такого «виховання» та мілітаризації можна вже спостерігати в окупованому Криму.

В рамках заходу буде представлено аналітичну доповідь Центру прав людини ZMINA “Примусове переміщення та депортація до РФ дітей із тимчасово окупованих територій України”.

Довідково: Коаліція «Україна. П'ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. На сьогодні Коаліція об'єднує 34 неурядові організації та чотирьох індивідуальних експертів. Вони поєднали свої зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України. Також Коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через існуючі державні та міжнародні механізми правосуддя. Ці зусилля спрямовані на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Додаткова інформація: Олена Задорожна, 0979155445, coalition5am@gmail.com

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV,  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами, а також на фейсбук-сторінках Коаліція «Україна. П’ята ранку» та Центру прав людини ZMINA.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Росія розпочала незаконне переміщення дітей ще до повномасштабного вторгнення – експертка

Росія розпочала незаконне переміщення дітей ще до початку повномасштабного вторгнення.

Про це на пресконференції в Медіацентр Україна — Укрінформ заявила правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

«Що стосується повномасштабного вторгнення, то ще до 24 лютого почало здійснюватися таке переміщення дітей. Зокрема, відомо про те, що 19 лютого в спортивно оздоровчий комплекс «Ромашка» у Ростовській області привезли і розмістили 457 дітей з трьох закладів окупованих територій Донецької області. Серед них і заклад Донецька школа-інтернат №1», - сказала Синюк.

За ії словами, у квітні директорка цього закладу в інтерв’ю російським ЗМІ зазначила, що рішення про переміщення було ухвалено за лічені хвилини, і діти «дали згоду» на таке переміщення і на подальше розміщення їх в російські сім’ї.

Синюк нагадала, що стосовно переміщення дітей з окупованих територій є обмеження: в інші держави дітей можна переміщати лише за однієї підстави – якщо є небезпека для їхнього здоров’я. Всі інші підстави не є законними.

За її словами, навіть за наявності цієї підстави, держава, яка здійснює переміщення дітей, має знайти батьків, опікунів, отримати письмову згоду на таке переміщення.

Аналітикиня наголосила, що згода самих дітей не має юридичної сили і не може бути підставою для такого переміщення.

Також держава-окупант має зобов’язання підтримувати і не втручатися в роботу закладів, які здійснюють піклування за дітьми на окупованих територіях. Втім Росія цього не робить, пояснила Синюк.

За словами експертки, інший спосіб викрадення дітей – так зване таборування і санаторування. Вона навела приклад тимчасово окупованої Херсонщини, коли восени 2022 року місцевий колаборант Сальдо заявив про те, що в табори до Криму буде вивезено близько 5 тис херсонських дітей. На той момент майже 1,5 тис. українських дітей вже перебували в Криму.

Більше того, як зазначила експертка, такі таборування включають і методики «перевиховання» за допомогою «культурних та навчальних програм». Наприклад, як повідомила Синюк, для так званих «складних» підлітків влаштували окрему програму з «військово-патріотичного виховання». Таке рішення було ухвалено на зустрічі Львової-Бєлової з Кадировим. Тоді 200 підлітків з усіх регіонів Росії, а також окупованих територій Донецької та Луганської областей привезли в Чечню, де влаштували їм відвідування військового полігону, лекції про «героїв росгвардії» тощо.

В подальшому таких дітей передають в російські сім’ї. Так, з цією метою 20 дітей з Донецької школи-інтернат №1 вивезли у Підмосков’я. Росіяни, які зголосилися на таке «усиновлення», отримують державні виплати, розповіла експертка.

«Усі ці заходи формують політику, яка спрямована на те, щоб розірвати зв’язок цих дітей з Україною, унеможливити повернення і становить злочин геноциду», - наголосила вона.

Як повідомлялося, ініціатива War Against War (WAW) запустила міжнародну інформаційну кампанію "Діти – не зброя", покликану привернути увагу до злочинів, які Росія скоює щодо українських дітей. У WAW наголошують, що РФ вчиняє злочини не лише проти українських дітей - примусова депортація, насильство, вбивства, а й проти російських – активна мілітаризація та зомбування пропагандою.

WAW наполягає, що шантажу дітьми потрібно покласти край.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-