Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят дев’ятий

Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят дев’ятий

Укрінформ
У ніч на 28 травня ворог атакував Україну ударними дронами «шахед». Внаслідок успішної бойової роботи їх знищено 58 з 59.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста п’ятдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

У ніч на 28 травня 2023 року ворог атакував Україну іранськими ударними дронами «Shahed-136/131» з північного напрямку – Брянська область, та південного – Краснодарський край. Загалом зафіксовано пуски рекордної кількості дронів-камікадзе – 59. Внаслідок успішної бойової роботи знищено 58 з них – зведення Генштабу ЗСУ.

Президент Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт постанови щодо запровадження на 50 років санкцій проти Ірану.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, секретар РНБО про нічну атаку "шахедами": "О 5:30 переглянув ранкове оперативне зведення і тільки здивовано похитав головою. Росіяни продовжують демонструвати свої дві основні "чесноти" – тупість і впертість у різних їх варіаціях".

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил: «І дрони-камікадзе, такі як Shahed, і крилаті ракети створені для того, щоб долати систему протиповітряної оборони, але, як бачимо, українська ППО сильнішає з кожним днем».

Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод: “Російський народ має нести відповідальність, бо у своїй більшості підтримує цю агресивну війну. Закривати на це очі і говорити, що винен Путін, означає ніколи не вирішити проблему. Росіяни мають імперіалістичну свідомість і вважають, що їхня країна має право захоплювати інші території та перетворювати все на Росію”.

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Російські війська продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей, протягом доби Сили оборони відбили 18 ворожих атак - оперативна інформація Генштабу станом на 18:00.

Поблизу міста Бахмут за минулу добу відбулося лише одне бойове зіткнення. Водночас противник продовжує обстрілювати позиції українських Сил оборони – 250 обстрілів з різного озброєння. Наші війська також завдавали ударів у відповідь: знищено 80 осіб особового складу окупантів, 99 – зазнали поранень, а одного взято в полон. Знищено три САУ, станція РЕБ та склад з боєприпасами – речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Сили оборони на Таврійському напрямку за добу знищили понад роту особового складу ворога, 8 одиниць військової техніки та 3 склади з боєприпасами – командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський.

Українські військові використовують зі 100% ефективністю далекобійні ракети Storm Shadow - міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Екіпаж артилерійського катера Військово-морських сил ЗСУ у ніч на 28 травня знищив в акваторії Київського водосховища ворожий безпілотник "Шахед-136".

Обстріли:

  • Вночі 28 травня ворог двічі завдав ударів по Нікополю з важкої артилерії, пошкодив будинки, споруди, газопровід і лінію електропередач – голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.
  • Ворог атакував 12 областей України, є загиблі та поранені. У Київській області повітряна тривога тривала понад п’ять годин про це ідеться у зведеній інформації обласних військових адміністрацій.

Нічна атака безпілотниками:

  • Силами і засобами ППО в повітряному просторі Києва знищено понад 40 ворожих безпілотників. Чотирнадцята повітряна атака на столицю з початку травня. Напад здійснювався в кілька хвиль – КМВА. Внаслідок атаки безпілотниками типу Shahed загинув 41-річний уродженець Чернігівщини, ще одна жінка та чоловік отримали поранення, їх госпіталізовано", – уточнили у поліції Києва.
  • Під час нічної атаки російської армії було пошкоджено інфраструктурний об’єкт на Житомирщині – голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.
  • Нічна атака росіян безпілотниками Shahed не завдала нових пошкоджень в енергетичній інфраструктурі магістральних мереж – Укренерго.
  • Ворог керує дронами-камікадзе іранського виробництва через супутник, ці БПЛА намагаються ввести в оману українську ППО – використовують рельєф місцевості, щоби зникати з радарів. Вони летять групами, далі розлітаються по різних напрямках, в кожного дрона свій маршрут, кожен БПЛА має GPS-навігацію, керується через супутник, таким чином він може літати навіть по колу – речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телеканалу "Еспресо".
  • Використання Росією такої кількості іранських дронів «Shahed» може бути пов’язане з поставкою нової партії безпілотників. Таку думку в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» висловила керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

НОВИНИ: Україна

Україна потребує гарантій безпеки на шляху до членства в НАТО. За словами Андрія Єрмака, глави Офісу президента, документ Київського безпекового форуму (Kyiv Security Compact) враховує гарантії, які Україна може отримати, і пояснює чому вони саме такі.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що ключовим чинником для завершення війни може стати запрошення України до Північноатлантичного альянсу. За словами Єрмака в інтерв’ю "Голосу Америки", Росія має прийняти приєднання України до НАТО: "І вона нікуди не дінеться. Вона прийме це. Тому що змінилася реальність. Це вони напали на Україну".

Найближчим часом рішення про справедливу фінансову винагороду для військових може бути оформлено у новий законопроєкт і винесено на розгляд Верховної Ради – представник Президента у ВР Федір Веніславський

Завдяки урядовій програмі «Прихисток» понад мільйон внутрішніх переселенців знайшли безплатне тимчасове житло – повідомила віцепрем'єр Ірина Верещук.

Пам’ятники, встановлені російським окупаційним режимом в Криму, мають бути знищені відразу після звільнення українського півострова – голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

* * *

  • Україна планує завершити посівну кампанію 5-10 червня, наразі план на 13 млн га виконано на майже 90% – повідомив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.
  • У Києві вартість проїзду в громадському транспорті до кінця війни не дорожчатиме, хоча нині він дотаційний, а собівартість проїзду перевищує 20 грн. Водночас, враховуючи те, що транспорт потрібно ремонтувати, будувати метро, у майбутньому здорожчання проїзду можливе – про це столичний міський голова Віталій Кличко заявив в інтерв'ю телеканалу «Київ».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

У Польщі інструктори Збройних сил Канади навчають українських військовослужбовців долати мінну загрозу на полі бою. Заняття проходять у межах навчальної операції Unifier – Генеральний штаб ЗСУ.

Федеральний уряд Австрії надасть словенській організації "Міжнародний трастовий фонд" (ITF) 2 млн євро для гуманітарного розмінування в Україні – федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер.

У Євросоюзі після останніх російських атак по Дніпру та Києву пообіцяли притягнути до відповідальності російське керівництво за терор цивільного населення – речниця зовнішньополітичної служби ЄС.

* * *

  • Чинний президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган наразі лідирує у другому турі президентських виборів. За підсумком підрахунку бюлетенів з майже 90% виборчих урн, Ердоган лідирує з 53% підтримки.
  • Президент США Джо Байден і спікер Палати представників Конгресу республіканець Кевін Маккарті досягли попередньої домовленості про припинення дії стелі державного боргу в 31,4 трильйона доларів – повідомляє Reuters.
  • Кораблі берегової охорони Китаю, які заходять у територіальні води Японії біля островів Сенкаку в Східно-Китайському морі, перестали приховувати своє перебування й безперервно передають дані про своє місцезнаходження.
  • Двоє іранських прикордонників і один боєць Талібану вбиті в результаті стрілянини біля прикордонного посту між Іраном і Афганістаном. Інцидент стався тлі напруженості між країнами через права на воду. Іран звинуватив афганських талібів у порушенні договору 1973 року, обмеживши потік води з річки Гільменд до пересохлих східних регіонів Ірану – Reuters, IRNA.

ВОРОГ

Російські бізнес-групи, які підтримуються державою, звернулися до Міністерства економіки з проханням дозволити шестиденний робочий тиждень для працівників з огляду на економічні потреби війни, очевидно, без додаткової оплати – повідомило Міністерство оборони Британії.

Зараз російських військових на території Білорусі значно менше, ніж було ще кілька місяців тому. Раніше їх могло бути 10 і 11 тисяч, а зараз – кілька тисяч. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Самопроголошений Лукашенко каже, що Росія надасть ядерну зброю усім країнам, які вступлять до "союзної держави РФ та Білорусі".

Саудівська Аравія обурена діями Росії у сфері видобутку нафти, вважаючи, що Москва не дотримується взятих нею в рамках ОПЕК+ зобов'язань скоротити обсяги видобутку – The Wall Street Journal.

Підготував Олександр Волинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-