Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят восьмий

Укрінформ
Перша група з близько 400 українських військовослужбовців розпочала навчання в Німеччині з експлуатації та обслуговування американських танків M1 Abrams

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста п’ятдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитом, в якому просить надати їй крилаті ракети Taurus – Spiegel.  Запит на поставки Taurus надійшов до Німеччини від української сторони останніми днями. Про постачання Україні німецьких ракет Президент Зеленський і канцлер Олаф Шольц розмовляли у Берліні на початку травня.

-   Президент Зеленський увів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів до 51 фізичної та 220 юридичних осіб - сайт глави держави.

-   Перша група з близько 400 українських військовослужбовців розпочала навчання в Німеччині з експлуатації та обслуговування американських танків M1 Abrams - Гаррон Гарн, речник Пентагона. Близько 200 військовослужбовців почали проводити те, що військові називають комбінованим навчанням на полігонах у Графенвері і Хохенфельсі, ще 200 українських солдатів розпочали тренування з заправки та обслуговування танків.

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Час повертати своє. Це Молитва за визволення України. З такими словами та думками наші героїчні воїни йдуть у наступ, щоб звільнити Україну від російських окупантів і підняти Прапор Перемоги».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Нам потрібна підтримка Африки на міжнародній арені. По-друге, Африка - це економічні можливості. Ми хочемо, щоб більше українських компаній експортували свою продукцію в Африку. Заробляли гроші. І відповідно повертали їх в Україну та створювали робочі місця. Тут є дійсно великі можливості... І третє - це розвиток міжлюдських контактів. Ми працюємо над тим, щоб після війни в Україні стало більше африканських студентів».

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Росія напала на Україну, тому Україна має право захищатися. Ми також підтримуємо Україну зброєю. Не тільки Німеччина і США роблять це, так роблять багато інших країн. Водночас зрозуміло, що зброя, яку ми постачаємо, має використовуватися лише на території України… Вона призначена для оборонного використання на українській землі».

Майк Віггстон, начальник штабу ВПС Британії: «Російські військово-повітряні сили, надводний флот і підводні човни становлять загрозу для Британії і НАТО... Коли конфлікт в Україні завершиться і Україна відновить свої кордони, як і має бути, ми отримаємо розбиту, мстиву і жорстоку Росію, яка завдаватиме нам шкоди у будь-який спосіб».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На Бахмутському напрямку активність росіян зменшилася — минулої доби було два бойових зіткнення. Водночас, кількість обстрілів не знизилася — 465 ударів артилерією та два авіаційні нальоти. Було знищено 54 окупанти, ще 84 отримали поранення - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ.  Уражені реактивна система залпового вогню "Град", самохідний міномет "Тюльпан", три безпілотники, три гармати та два польові склади боєприпасів. Під час контратак Сил оборони в районі Бахмута вдалося просунутись на 350-400 метрів на деяких ділянках

-   У Бєлгородській області в селищі Майський цієї ночі пролунав вибух, дронами була атакована будівля, яка належить МВС– ЗМІ.

-   З метою зриву контрнаступу Сил безпеки і оборони України російські окупанти 27 травня 2023 року почали реалізовувати провокацію із застосуванням хімічної зброї на тимчасово окупованих територіях Запорізької області - ГУР. Реальними жертвами ворожої провокації мають стати солдати російської окупаційної армії. Сліди ураження хімічною зброєю на їхніх тілах держава-агресор планує використати як фейковий доказ для звинувачення України

-   У тимчасово захопленому російською армією Маріуполі за минулий тиждень було вбито 450 загарбників - Маріупольська міська рада.  Внаслідок дій ЗСУ минулого тижня було вбито 200 військових рф, а вчора українські сили влучили в місце дислокації окупантів – тож іще 250 росіян ліквідовано

-   В окупованому Бердянську вдруге за день пролунали вибухи, над окупаційним виконкомом здіймається дим, імовірно багато російських військових знищено - Бердянська міська військова адміністрація. За попередніми даними, приліт був на територію заводу "Азовкабель".

-   У результаті операції в Бєлгородській області була зібрана цінна для української воєнної розвідки інформація - Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони.  Зібрані дані зі зрозумілих причин не будуть розголошені, проте частину їх уже отримав увесь світ. Про що йдеться?  Представник ГУР визначив коротко: "король голий".

-   Сили групи «Вагнера», ймовірно, почали відходити з деяких своїх позицій навколо міста Бахмут – розвідка Британії. Власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин 25 травня заявив, що виведення його сил із Бахмута почалося і що передача позицій Міністерству оборони (МО) Росії триватиме до 1 червня 2023 року.

***

-   У Дніпрі рятувальники завершили пошуково-рятувальні роботи та розбір завалів будівлі медичного закладу, зруйнованого внаслідок російського ракетного удару, досі невідома доля трьох людей, рятувальники виявили фрагменти тіл. Працюють експерти-криміналісти – ДСНС.

-   На Харківщині внаслідок обстрілів ворогом села Шипувате сьогодні загинула 61-річна жінка, поранень зазнав 60-річний чоловік – ОВА

-   Приблизно 174 тисячі квадратних кілометрів українських територій, включно з морськими акваторіями, вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами внаслідок широкомасштабного вторгнення РФ – Міноборони.

-   Внаслідок обстрілів Херсонської, Запорізької та Донецької областей 4 людини загинуло, 7 отримали поранення – дані ОВА.

-   Внаслідок повномасштабної збройної агресії 483 дитини загинули та понад 986 отримали поранення різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спростував інформацію, що з’явилася в ЗМІ, про те, що китайський посол Лі Хуей у межах свого турне Європою для сприяння "врегулюванню" війни Росії проти України пропонував закликати до негайного припинення вогню, визнаючи при цьому окупацію РФ українських територій – Facebook-сторінка Кулеби. Глава українського МЗС зазначив, що після появи цієї інформації він зв’язався зі своїми європейськими колегами зі столиць, куди приїздив Лі Хуей, і жоден з них не підтвердив її.

-   Вища рада правосуддя надала згоду на арешт судді Олексія Тандира, який в ніч на 26 травня збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в Києві - Вища рада правосуддя. У ніч на 26 травня голова Макарівського районного суду Тандир збив на смерть 23-річного нацгвардійця на блокпосту.  Суддя відмовився від контролю на вміст алкоголю та наркотиків, проте мав візуальні клінічні ознаки сп’яніння. Суд надав дозвіл на примусове відібрання в нього біологічних зразків.

-   В Україні вже діє 511 безкоштовних майданчиків для вивчення та вдосконалення державної мови - Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови.  Більшість майданчиків знаходяться у Київській області (69) та м. Києві (27), Львівській (79), Закарпатській (60) та Дніпропетровській (37) областях. Найменшу кількість пропозицій для вивчення державної мови представлено у Харківській, Донецькій, Луганській, Херсонській областях.

-   Громадянам України, які виїхали з тимчасово окупованих територій, надаватимуть допомогу на час оформлення втрачених паспортів - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Особи, які виїхали з тимчасово окупованих територій і мають потребу вперше оформити паспорт громадянина України або відновити втрачений, можуть зробити це за спрощною процедурою. Для цього їм достатньо звернутися до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби на підконтрольній уряду території.

***

-   Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) офіційно внесла пропозиції щодо визначення з 1 червня єдиного тарифу на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-год (з ПДВ) у рамках першого етапу коригування цін – Енергореформа.

-   Повноцінну реалізацію Чорноморської зернової угоди досі не забезпечено, попри заяви Росії про продовження її дії – Reuters. Угода охоплює три українські порти, але з 29 квітня жодному судну не було дозволено заходити в порт «Південний».

-   В морських портах Ізмаїл та Рені введено в експлуатацію три регулярних контейнерних сервіси. Також були проведені заходи із запуску додаткових портових потужностей, зокрема організована перевалка в портопункті Кілія - Юрій Литвин, голова ДП «Адміністрація морських портів України». У 2022 році дунайські порти збільшили обробку вантажів до 16,5 млн тонн з 5,5 млн тонн у 2021 році. Після проведення робіт із підтримки оголошених глибин та гідроспоруд в акваторіях морських портів планується, що у 2023 році вантажообіг сягне 23 млн тонн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Делегація комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки відвідала одну з німецьких військових баз, де українські військові проходять навчання - пресслужба апарату ВР.

-   Греція та Угорщина блокують новий пакет санкцій проти РФ - Politico. Угорщина та Греція хочуть, щоб деякі з їхніх компаній забрали з санкційного списку, перш ніж вони погодяться схвалити новий пакет санкцій ЄС.

-   Президент США Джо Байден прокоментував угоду між Росією та Білоруссю про переміщення російських ядерних боєголовок на білоруську територію. Байден відповів: "Моя реакція вкрай негативна" – ЗМІ. В четвер міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. За словами самопроголошеного Лукашенка, ядерну зброю РФ уже почали перекидати у Білорусь.

-   Данія запустила спеціальний інвестиційний фонд для України на загальну суму 1 млрд данських крон, що становить приблизно $133 млн - Мінекономіки

-   Міжнародна асоціація правників - IBA ухвалила резолюцію із закликом до країн-членів ООН підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України - пресслужба Офісу Генерального прокурора

-   Президент Сербії Александар Вучич заявив, що йде з посади лідера Сербської прогресивної партії (SNS) - N1. Вучич очолює SNS з 2012 року.

ВОРОГ

-   Дрон-камікадзе атакував автомобіль міноборони РФ у Брянській області. Відомо про двох загиблих - Телеграм-канал Baza. У Брянську область нібито «намагаються прорватися диверсанти», поруч із населеними пунктами Сушани і Бровничі «триває бій». Місцевих жителів попросили сховатися у підвалах. Оголошено сигнал "Едельвейс".

-   Для досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру Україна повинна повернутися до нейтрального позаблокового статусу, зафіксованого в Декларації про її державний суверенітет 1990 року, відмовитися від вступу в НАТО і ЄС - Михайло Галузін, заступник міністра МЗС РФ. Мають бути визнані нові територіальні реалії, що склалися в результаті реалізації права народів на самовизначення. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак сказав, що допоки на нашій території стоять російські війська, ніщо не змусить українське суспільство та керівництво держави проводити переговори з росіянами.

-   Сотні німецьких державних службовців, близько 350 осіб, змушені будуть покинути Росію через рішення Москви скоротити кількість співробітників німецьких установ у країні - Sueddeutsche Zeitung. Певною мірою це стосується дипломатів, але насамперед працівників сфери освіти та культури, таких як вчителі німецької школи в Москві і співробітники Інституту Гете.

-   Спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей завершив свою місію поїздкою до Москви, під час якої у МЗС РФ обговорював перспективи політичного врегулювання розв'язаної Росією війни – ЗМІ.

-   У Росії чиновники заявляють про атаки безпілотників на інфраструктурні об'єкти у Тверській та Псковській областях - Укрінформ. Губернатор Псковської області Михайло Ведерников повідомив, що внаслідок вибуху пошкоджено адміністративну будівлю нафтопровідної компанії. Місцевий уряд Тверської області заявляє, що біля села Єрохіне Андреапольського округу зафіксовано падіння БПЛА.

-   У Росії вже заарештовано понад 20 осіб, яких обвинувачують у співучасті в організації вибуху на Кримському мосту - Василь Малюк, голова СБУ. вибух з пожежею на мосту через Керченську протоку стався 8 жовтня 2022 року. Внаслідок цього обвалилися два прольоти автомобільного полотна, зайнялася залізнична частина. Тоді міст закрили для вантажівок.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-