Алла Мироненко, доктор медичних наук, професор, лікар-вірусолог
Коронавірус став звичайним респіраторним вірусом
09.05.2023 20:23

5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії COVID-19. Напевно, 15 місяців тому, ми б неймовірно зраділи цій новині, якби не страшна війна. Тим не менш, це важлива і позитивна новина, адже відтепер розповсюдження коронавіруса не вважається надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Про досвід української боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19 (або SARS–CoV–2) ми поговорили лікарем-вірусологом, завідувачкою відділом вірусних інфекцій ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського» НАМН України Аллою Мироненко.

ЧИМ БІЛЬША КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ НА ПЛАНЕТІ, ТИМ БІЛЬША ВІРОГІДНІСТЬ ПОЯВИ НОВИХ ЗБУДНИКІВ

- Пані Алло, розтлумачте, будь-ласка, що означає оголошення про закінчення пандемії COVID-19, вірус не переможений, але вже не страшний людям?

- Те, що відбулося, це звичайний для появи нового збудника процес. Чим більша кількість населення та його щільність на планеті, тим більша вірогідність появи нових збудників. Ті, які ми добре знаємо сьогодні і з якими легко боремося, колись теж були новими і дуже небезпечними, так само з’явиться ще багато тих, які нам наразі невідомі.

Зазвичай, для людини особливо тяжкими були збудники, які з’являлися з тваринних «джерел», саме вони спричиняли пандемії, наприклад, усім пам’ятний «пташиний грип». Та й коронавірус раніше був – існувало 5 чи 6 його збудників, які викликали звичайне респіраторне захворювання. Але сьогодні ми маємо його новий збудник, який пройшов стрімку еволюцію, тому що він є контагіозний – дуже легко передається від людини до людини через повітря. Причому, його еволюція відбулася попри те, що людство намагалося усіляко цьому протистояти – фактично припинилося пасажирське сполучення між континентами, всі дотримувалися суворого карантину, діяв масочний режим – але навіть у таких умовах, збудник еволюціонував.

- Попри те, що світ намагався його зупинити…

- Світ намагався його не те що зупинити, а принаймні, вберегтися, зменшити кількість його жертв, тому що відразу ми не зовсім розуміли патогенез, не знали, як з цим боротися. Пандемію вдалося розтягнути в часі і хоча карантин був дуже обтяжливий, але все ж, не всі захворіли одночасно! Це дало змогу медикам максимально впоратися і вчасно реагувати, аби не всі тяжкі хворі померли. Новий збудник забрав, на жаль, багато життів, але якщо б цих заходів не зробили, їх могло бути вп’ятеро більше (або й ще вища цифра).

Це такий природній процес – новий збудник з’являється, еволюціонує... Врус – це ж таке просте створіння, їх в організмі хворої людини дуже багато, мільйони мільйонів, а серед них з’являються такі, що відрізняються, тобто, віруси з мутаціями. Ці мутації передаються від вірусу до вірусу спадково, закріплюються в генотипі, далі утворюються ще нові мутації. Ті віруси, які викликають COVID-19 зараз – це Омікрон, і дуже багато його підваріантів. На сьогодні точну кількість я не знаю, але рік тому він мав понад 50 мутацій.

ВІРУС АДАПТУЄТЬСЯ ДО ЛЮДСЬКОЇ ПОПУЛЯЦІЇ І ВТРАЧАЄ СВОЮ ВИСОКУ АГРЕСИВНІСТЬ

- Така схильність до мутаційних змін робить його більш небезпечним для людини?

- Він має таку схильність. Але й навпаки – таким чином він адаптується до людської популяції і втрачає свою високу вірулентність, агресивність. Він вже не викликає такої кількості випадків протікання хвороби, які вимагають інтенсивної терапії, кисневої підтримки. Бо не знижує рівень кисню в організмі, а перебігає як респіраторна хвороба (яка, щоправда, може дуже довго тягнутися). Також зберігається високе різноманіття симптомів, крім респіраторних. Але вже немає потреби в масовій госпіталізацій, і це прекрасно. Навіть, при симптоматичному лікуванні хвороба з часом минає. Звісно, вимагають пильної уваги люди старшого віку (які мають хронічні хвороби, особливо, серцево-судинної системи), оскільки там можуть бути і загострення, якісь ускладнення. А у дітей зазвичай це уже проходить як звичайна респіраторна хвороба та й усе.

- Чи радите ви вакцинуватися від COVID-19? Завершення ж пандемії не означає відміну профілактичних заходів, в тому числі, щеплення?

- Взагалі-то треба, але вірус постійно змінюється, і рекомендації для контингентів, які підлягають вакцинації слід переглядати. Потрібно зважати, як часто вакцинувати, звертати увагу на склад вакцини, які в неї штами входять, тому що мРНК-вакцини створюються з невеликих фрагментів РНК, і треба знати, до якого саме вони штаму, чи є в цьому фрагменті послідовності, які є у тому штамі, який зараз циркулює, чи не застарілі вони. Адже, штам коронавірусу спочатку був класичний – «уханський», потім з’явився Альфа-варіант, виявлений в Британії у вересні 2020 року, потім – Бета-варіант, що був виявлений в Південноафриканській республіці, характеризувався високою контагіозністю і був стійким до дії ліків. Далі – Гамма-варіант, бразильський варіант, що мав стійкість до імунних антитіл і мав здатність спричиняти хворобу у молодих людей. А найбільш поширений у світі, який потім прийшов і до нас, і ми мали дуже багато смертей восени і взимку 2021 року – це Дельта-варіант (Індійський різновид SARS-CoV-2), який у багатьох викликав тяжку хворобу з кисневою недостатністю.

Треба, щоб за цим слідкували вчені й виробники вакцини. Вони намагаються, але, на жаль, в природі вірус змінюється швидше, ніж виробники вакцини встигають змінити їх склад у препараті. Все це вимагає постійної уваги і вивчення.

В УКРАЇНІ НАЙБІЛЬШИЙ СПЛЕСК БУВ ВИКЛИКАНИЙ ОМІКРОНОМ, АЛЕ ЦЕ НЕ БУЛИ ТЯЖКІ ФОРМИ

- А як вважаєте, в якому віці можна починати щеплення?

- На мою думку, зараз коронавірус став звичайним респіраторним вірусом, тому ВООЗ і оголосила, що пандемія завершилася. Вакцини вже створені, то, можливо, дітей треба вакцинувати (хоча вони дуже легко цей вірус переносять), бо тепер дорослі майже всі або перехворіли, або щеплені.

Втім, насамперед, треба порадитися з лікарем. По-друге, є аксіома – якщо людина вже перехворіла, то інший раз на той же вірус вже так тяжко не хворітиме. Але це до певного віку, бо для людини похилого віку, через хронічні патології, навіть, звичайна респіраторна хвороба може погано закінчитися. Тож чи щепити дітей – не знаю, не впевнена… Чи слід щепити зараз дорослих, які можливо вже перехворіли і не один раз різними варіантами коронавірусу – теж не впевнена. А от щодо людей літніх – принаймні, треба подивитись рівень антитіл, хоча… теж невідомо, до чого ці антитіла. Ми ще багато чого не знаємо, але вакцини є і треба вивчати питання, для кого вони мають використовуватися.

- Найбільший сплеск захворюваності припав на Дельту?

- Насправді, хвиля захворюваності, що була викликана Дельтою з осені 2021 року і майже аж до війни, була дуже важкою: висока летальність, тяжкий перебіг, киснева залежність. Коли почався Омікрон, який ми вперше виявили в грудні 2021 року, Дельта вже втрачала свою актуальність, а Омікрон все більш поширювався (і циркулює зараз). Але це вже був підваріант Омікрону – дуже змінений вірус, який не викликав кисневої залежності, як попередні варіанти, але мав коротший інкубаційний період, до 2 діб і дуже швидко поширювався. Тому, в Україні найбільший сплеск захворюваності був викликаний Омікроном, але це не були тяжкі форми.

- Ви згадали про жорсткий карантин і його важливість у боротьбі з вірусом, але ж були країни, наприклад, Швеція, де не вводилося таких суворих заходів і навіть маски не носили, але катастрофічного нічого не сталося – випадки захворювань на рівні інших країн.

- По-перше, Швеція не густо населена країна, це не Китай. По-друге, у них теж були проблеми, там багато людей померло у першу хвилю. Але, я погоджусь, що від жорсткого карантину та повної ізоляції є негативні наслідки, особливо, серед дітей, коли вони, крім своєї родини ні з ким не спілкувалися (не ходили в садочок, постійно носили маски). Є такі інфекції, на які дитина має перехворіти в певному віці, наприклад, аденовірусна інфекція. Такий, був нібито звичайний аденовірус, аж от в Англії (це було не лише в там, просто в Англії, можливо, краще тестують і ставлять діагноз) у багатьох дітей до 5-ти років почала розвиватися хвороба печінки: запалення, гепатит, іноді це вимагало, навіть, трансплантації. Шукали, досліджували на багато збудників, з’ясували – аденовірусна інфекція! Тобто, аденовірус у дітей з певними генотиповими факторами викликав такі страшні гепатити. Якби ці діти вчасно перенесли хворобу, стикнулися з цим збудником раніше, все могло б бути інакше.

А восени 2022 року у Франції був дуже високий сплеск на респіраторно-синцитіальну інфекцію у дітей до 2 років (вона часто перебігає з пневмонією, є і летальні випадки, це тяжка хвороба). І цей сплеск теж пов’язують з тривалою ізоляцією, через яку імунітет у дітей ослабнув і не впорався.

НАЙСТРАШНІШЕ З COVID-19 МИ ПЕРЕЖИЛИ, ДІАГНОСТИКА НАЛАГОДЖЕНА, ЛІКУВАННЯ НА ВСІ ВИПАДКИ ВЖЕ Є

- Ви сказали, що нові збудники з’являються періодично. Як часто це відбувається? Коли готуватися до чогось нового?

- Людство весь час виявляє щось нове. Дивіться, в 1968 році була пандемія викликана «гонконгським грипом», тоді у світі загинуло приблизно мільйон людей. У 1997 році було зафіксовано перший підтверджений випадок зараження людини «пташиним грипом», теж у Гонконгу. Після того стало зрозуміло, що відбувається перехід міжвидового бар’єру, адже раніше у птахів були свої віруси грипу, у людей – свої, у коней – свої, у свиней – свої. У птахів найвище різноманіття цих вірусів у природі, у людей мало, у свиней – теж обмежена кількість. Так от, коли на «пташиний грип» вперше захворіли люди і третина з них померла, світова медична спільнота почала говорити про те, що ми стоїмо на порозі нової пандемії грипу.

В 2003 році був спалах епідемії, так званої, «атипової пневмонії» або SARS, яка почалася в Китаї і потім спалах був у Канаді. Тоді померло багато людей, але це локалізували.

Нова пандемія грипу була в 2009 році, у нас називали його «свинячий» і виник він у Мексиці.

У 2012 році з’являвся коронавірус близькосхідного респіраторного синдрому або MERS у Саудівській Аравії. Тоді людина заражалася і від хворої людини, але до людини це потрапило від одногорбих верблюдів.

У 2019 році – пандемія коронавірусної хвороби, спалах якої розпочався в Ухані. Тепер у нас цей коронавірус буде циркулювати. Бачите, китайці не надто схильні до прозорості, до того, щоб пустити міжнародних експертів, вчасно сказати про проблему. Якби все це було зроблене вчасно, можливо, так і не поширилося би. Але вони дуже довго мовчали, робили вигляд, що все в порядку, а люди їздили, розвозили, розносили вірус по світу.

Тепер в нашій країні інші проблеми, але найстрашніше в ситуації з COVID-19 ми вже пережили, тяжкий перебіг хвороби минув, діагностика налагоджена, лікування на всі випадки вже є, тож у нас позитив у цьому плані.

Любов Базів. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-